ASV budžeta deficīts 2024. finanšu gadā sasniegs 1,8 triljonus ASV dolāru, kas ir trešais lielākais budžeta deficīts līdz šim

ASV budžeta deficīts 2024. finanšu gadā pieauga līdz 1,833 triljoniem ASV dolāru, kas ir augstākais rādītājs ārpus kopš covid-19 laikiem, jo federālā parāda procenti pirmo reizi pārsniedza 1 triljonu ASV dolāru un pieauga izdevumi sociālās apdrošināšanas pensiju programmai, veselības aprūpei un militārajiem izdevumiem, piektdien paziņoja Valsts kases departaments.

Gada deficīts, kas beidzās 30. septembrī, bija par 8 % jeb 138 miljardiem ASV dolāru lielāks nekā 1,695 triljoni ASV dolāru, kas tika reģistrēti 2023. finanšu gadā. Tas bija trešais lielākais federālais deficīts ASV vēsturē pēc pandēmijas seku likvidēšanas izraisītā deficīta 3,132 triljonu ASV dolāru apmērā 2020. finanšu gadā un 2,772 triljonu ASV dolāru 2021. finanšu gadā.

Skats uz ASV budžeta deficītu

Ievērojamā 2024. gada fiskālā budžeta plaisa 6,4 % apmērā no iekšzemes kopprodukta, salīdzinot ar 6,2 % gadu iepriekš, varētu radīt problēmas viceprezidentes Kamalas Harisas argumentiem pirms 5. novembra prezidenta vēlēšanām, ka viņa būtu labāka budžeta prezidente nekā republikāņu pretinieks Donalds Tramps.

Komiteja par atbildīgu federālo budžetu ir aprēķinājusi, ka Trampa plāni radītu 7,5 triljonu ASV dolāru lielu jaunu parādu, kas ir vairāk nekā divreiz vairāk nekā 3,5 triljoni ASV dolāru, ko paredz Harisas priekšlikumi.

Baltā nama budžeta direktore Šalanda Jaņa uzsvēra ASV ekonomikas spēcīgo izaugsmi un Baidena administrācijas ieguldījumus tīrā enerģijā, infrastruktūrā un progresīvā ražošanā.

“Šī administrācija to ir paveikusi, vienlaikus saglabājot apņemšanos ievērot fiskālo atbildību, nodrošinot, ka bagātākie no mums un lielās korporācijas maksā savu taisnīgo daļu, un samazinot nelietderīgus izdevumus īpašām interesēm,” paziņojumā sacīja Jaņa, atsaucoties uz Baidena un Harisas plāniem paaugstināt nodokļus šīm grupām.

ASV ieņēmumi 2024. finanšu gadā sasniedza rekordlielu 4,919 triljonu ASV dolāru apjomu, kas ir par 11 % jeb 479 miljardiem dolāru vairāk nekā gadu iepriekš, jo pieauga individuālo nenodokļu un uzņēmumu ienākuma nodokļa iekasēšana. Izdevumi 2024. finanšu gadā palielinājās par 10 % jeb 617 miljardiem dolāru, sasniedzot 6,752 triljonus dolāru.

Procentu izmaksas

Gada budžeta deficītu visvairāk noteica procentu izmaksu pieaugums par valsts kases parādiem par 29 %, sasniedzot 1,133 triljonus ASV dolāru, ko izraisīja augstākas procentu likmes un lielāks finansējamo parādu apjoms. Kopējā summa pārsniedza izdevumus senioru labsajūtas aprūpes programmai Medicare un aizsardzības izdevumiem.

Tomēr augsta ranga Valsts kases amatpersona teica, ka procentu izmaksas kā daļa no IKP sasniedza 3,93 %, kas ir zemāks rādītājs nekā 1991. gadā (4,69 %), bet augstākais procentuālais rādītājs kopš 4,01 % 1998. gada decembrī.

Vidējā svērtā federālā parāda procentu likme septembrī bija 3,32%, kas ir par 35 bāzes punktiem augstāka nekā pirms gada, bet zemāka nekā 3,35% augustā, kas ir pirmais mēneša samazinājums kopš 2022. gada janvāra.

Citi faktori, kas ietekmēja izdevumu palielināšanos fiskālajā gadā, bija sociālā apdrošināšana, kas palielinājās par 7% līdz 1,520 triljoniem ASV dolāru, Medicare, kas palielinājās par 4% līdz 1,050 triljoniem ASV dolāru, un militārās programmas, kas palielinājās par 6% līdz 826 miljardiem ASV dolāru.

Leave a Comment