ASV iesūdz TikTok tiesā par “masveida” bērnu līdz 13 gadu vecumam privātuma pārkāpumiem

ASV Tieslietu departaments piektdien iesniedza prasību pret TikTok un mātesuzņēmumu ByteDance par to, ka tie nav aizsargājuši bērnu privātumu sociālā medija lietotnē, jo Baidena administrācija turpina vērsties pret šo sociālo mediju vietni.

Valdība apgalvoja, ka TikTok ir pārkāpusi Bērnu privātuma internetā aizsardzības likumu, kas paredz, ka bērniem paredzētajiem pakalpojumiem ir jāsaņem vecāku piekrišana vākt personisko informāciju no lietotājiem, kas jaunāki par 13 gadiem.

Ķīniešiem piederošajai īsu video platformu lepojas ar aptuveni 170 miljoniem ASV lietotāju, un pašlaik tā cīnās pret jauno likumu, kas liktu ByteDance līdz 19. janvārim atsavināt TikTok ASV aktīvus vai arī tai draud aizliegums.

Tiesvedība ir jaunākā ASV rīcība pret TikTok un tās Ķīnas mātesuzņēmumu, jo pastāv bažas, ka uzņēmums Ķīnas valdībai nepamatoti vāc milzīgu daudzumu datu par amerikāņiem, vienlaikus ietekmējot saturu tādā veidā, kas varētu kaitēt amerikāņiem.

Prasībā, kurai pievienojās Federālā tirdzniecības komisija, teikts, ka tās mērķis ir izbeigt “TikTok nelikumīgo masveida iejaukšanos bērnu privātajā dzīvē”.

Uzņēmums TikTok piektdien paziņoja, ka nepiekrīt šiem apgalvojumiem, no kuriem daudzi attiecas uz pagātnes notikumiem un praksi, kas ir faktiski neprecīzi vai ir novērsti. Uzņēmums atzina, ka lepojas ar saviem centieniem aizsargāt bērnus, un turpinās atjaunināt un uzlabot platformu.

Tieslietu departaments norādīja, ka TikTok apzināti ļāva bērniem izveidot parastus TikTok kontus un pēc tam izveidot un kopīgot īsus video un ziņojumus ar pieaugušajiem un citām personām parastajā TikTok platformā. TikTok vācis šo bērnu personisko informāciju, nesaņemot viņu vecāku piekrišanu.

ASV apgalvo, ka gadiem ilgi miljoniem amerikāņu bērnu, kas jaunāki par 13 gadiem, ir izmantojuši TikTok un vietne “ir vākusi un paturējusi bērnu personisko informāciju”.

FTC pieprasa no TikTok līdz 51 744 ASV dolāriem par katru pārkāpumu dienā par datu nepareizu vākšanu, kas teorētiski varētu sasniegt miljardiem dolāru, ja TikTok tiktu atzīta par atbildīgu.

  1. gadā pirmo reizi ziņoja, ka FTC un Tieslietu departaments izskata apsūdzības, ka populārā sociālo mediju lietotne nav ievērojusi 2019. gada vienošanos, kuras mērķis bija aizsargāt bērnu privātumu.

Uzņēmumam pagājušajā gadā tika uzliktas Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes soda naudas par bērnu datu apstrādi.

 

Leave a Comment