Garda un veselīga deserta vegāniskā versija. Šī burkānu kūka nesatur lipekli un cukuru
Tā ir ideāli piemērota cilvēkiem, kuri ievēro diētu, vai tiem, kuri noteiktu iemeslu dēļ nelieto piena produktus. Lielisks variants svētku tējas ballītei. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Pagatavošana:
Sasmalcinātus burkānus smalki sarīvē ar rīvētāju. Ielieciet glāzē (vajadzētu pietikt nedaudz vairāk par pusi) un labi saberziet. Ar citrusaugļu sulu spiedi izspiediet paredzēto sulu no apelsīna. Jums būs vajadzīgi 150 ml sulas. Pievieno burkāniem. Samaisiet.
Burkānu un apelsīnu maisījumam pievieno topinambūra sīrupu kā saldinātāju, vaniļas ekstraktu, sukādes un rozīnes, kā arī garšvielas – sāli, kardamonu, ingveru un kanēli. Samaisiet un ielieciet ledusskapī uz stundu.
Kad sagatavotā masa ir atdzisusi, pievieno augu eļļu un tad ieber bezglutēna miltus, kas iepriekš sajaukti ar cepamo sodu un cepamo pulveri. Pievieno sasmalcinātus valriekstus. Mīcīt mīklu. Mīkla būs bieza, bet mīksta.
Sadaliet mīklu 2 daļās un cepiet pa vienai – iegūsiet 2 biskvītus. Cep ietaukotā formā (diametrs 16 cm) pusstundu 180 grādu temperatūrā. Ja garoza ir izliekta, nogrieziet virsmu, lai virsma būtu līdzena. Lai garoza ātri mīkstinātos, ietin pārtikas plēvē apmēram uz pusstundu.
Krēmu burkānu desertam labāk pagatavot iepriekš, kamēr biskvīts cepas. Tikai šim nolūkam ir nepieciešams dienu pirms kūka gatavošanas iemērkt Indijas riekstus.
No riekstiem notecina ūdeni un ievieto tos blendera traukā. Pievieno 1/3 citrona sulu, vaniļas ekstraktu, topinambūra sīrupu, sāli, kokosriekstu pienu un kokosriekstu eļļu. Kārtīgi sablenderējiet krēmu un ievietojiet ledusskapī uz 2,5 stundām vai saldētavā uz pusstundu.
Pirmo kūku novietojiet uz līdzenas virsmas un pārklāt to ar krēmu. Virsū uzliek otro kūku un tādā pašā veidā pārklāj ar krēmu. Tā kā krēms ir blīvs, to ir grūti izklāt. Lai to atvieglotu, aplaistiet lāpstiņu ar verdošu ūdeni un noslaukiet mitrumu ar salveti. Dekorējiet kūku ar augļiem un ielieciet to ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai labāk – uz nakti.
Lasi vēl: Vieglas brokastis vai garda uzkoda; Avokado un biezpiena sviestmaizes
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
lielie burkāni – 2 gab.
apelsīns – 2-3 gab.
topinambūra sīrups (jebkurš cits) – 80 ml
sāls – ¼ tējk.
kardamons – ¼ tējkarotes
ingvers – ¼ tējk.
kanēlis – ¼ tējk.
vaniļas ekstrakts – 1 tējk.
kokosriekstu eļļa (vai cita augu eļļa) – 4 ēd.k.
apelsīnu sukādes- 1 sauja
rozīnes – 1 sauja
valrieksti – 200 g
milti bez lipekļa – 130 g
bezglutēna cepamais pulveris – 1 tējkarote
cepamā soda – ½ tējk.
Indijas riekstu krēmam:
Indijas rieksti – 100 g
pilnpiena kokosriekstu piens – 4 ēd.k.
kokosriekstu eļļa – 100 g
topinambūra sīrups (vai jebkurš cits sīrups) – 3 ēd.k.
citrons – 1 gab.
vaniļas ekstrakts – 1 tējk.
sāls
Gardais un, pats galvenais, veselīgais un diētiskais bezglutēna deserts ir gatavs. To var uzglabāt ledusskapī ne ilgāk kā 3 dienas. Jauku tējas ballīti!