ES plāns virzīt uz priekšu Ķīnas elektromobiļu tarifus kaitē attiecībām un “zaļajām” ambīcijām

Eiropas Komisijas lēmums turpināt piemērot tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem draud iedragāt gadu desmitiem ilgo sadarbību starp Ķīnu un ES un apdraud klimata pārmaiņu mērķus, sestdien paziņoja ziņu aģentūra Xinhua.

Piektdien ES paziņoja, ka tā turpinās piemērot lielus tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem pat pēc tam, kad bloka lielākā ekonomika Vācija tos noraidīja. Šis strīds ir lielākais tirdzniecības strīds ar Pekinu desmit gadu laikā.

Aģentūra Xinhua paziņoja, ka šis solis atklāj “dziļi iesakņojušos protekcionisma impulsu. Tā vietā, lai veicinātu sadarbību, šie tarifi riskē izraisīt tirdzniecības konfliktu, kas var kaitēt ne tikai Ķīnas un ES attiecībām, bet arī pašas Eiropas centieniem īstenot “zaļo pāreju”,” sacīja aģentūra. “Ceļš uz priekšu ir skaidrs: ir jāatsakās no protekcionisma tarifiem par labu sarunu turpināšanai.”

Pēdējos gados ir strauji pieaudzis Ķīnā ražotu elektromobiļu imports Eiropā, radot bažas dažiem vietējiem elektromobiļu ražotājiem, ka viņi varētu ciest ievērojamus zaudējumus no lēto Ķīnas elektromobiļu viļņa.

Ierosinātie nodokļi Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem līdz pat 45 % apmērā automobiļu ražotājiem izmaksātu miljardiem papildu dolāru, lai ievestu automašīnas blokā, un tos paredzēts piemērot no nākamā mēneša uz pieciem gadiem.

Komisija, kas pārrauga bloka tirdzniecības politiku, pēc gadu ilgas antisubsidēšanas izmeklēšanas ir paziņojusi, ka šie tarifi vērsīsies pret, pēc tās domām, negodīgām Ķīnas subsīdijām. Tomēr piektdien tā paziņoja, ka turpinās sarunas ar Pekinu. Iespējamais kompromiss varētu būt minimālo pārdošanas cenu noteikšana.

Ķīnas Tirdzniecības ministrija ir paudusi stingrus iebildumus pret plānotajiem tarifiem, nosaucot tos par “negodīgiem, neatbilstošiem un nepamatotiem”. Tā tos ir apstrīdējusi Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Šogad Pekina, kas tiek uzskatīta par atbildes pasākumiem, sāka pārbaudes attiecībā uz ES brendija, piena un cūkgaļas produktu importu. Tikmēr ASV piemēro 100 % nodokli importētajiem Ķīnas elektromobiļiem.

 

Leave a Comment