Intel Dow statuss ir apdraudēts, jo mikroshēmu ražotāja akciju vērtība strauji krītas

Intel kopā ar Microsoft bija viens no diviem pirmajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, kas 90. gadu beigu dot-com buma laikā pievienojās Dow Jones Industrial Average indeksam. Tagad Intel akciju cenu kritums varētu maksāt ASV mikroshēmu ražotājam vietu “zilo čipu” indeksā.

Analītiķi un investori apgalvoja, ka Intel, visticamāk, tiks svītrots no Dow norādot uz uzņēmuma akciju kritumu par gandrīz 60 % šogad, kas padarījis to par visvājāko rādītāju Dow indeksā.

Mikroshēmu ražotāja akcijas otrdien noslīdēja par aptuveni 7 % plašākas tirgus izpārdošanas apstākļos, un Filadelfijas SE pusvadītāju indekss samazinājās par gandrīz 6 % pēc ziņojumiem par mikroshēmu pārdošanas apjomu samazināšanos pasaulē jūlijā.

Izslēgšana no indeksa kaitēs Intel jau tā iedragātajai reputācijai. Uzņēmums ir palaidis garām mākslīgā intelekta uzplaukumu pēc tam, kad neveica investīcijas OpenAI, un pieaug zaudējumi līgumražošanas struktūrvienībā, kuru mikroshēmu ražotājs ir veidojis cerībā mest izaicinājumu TSMC.

Lai finansētu pārmaiņu, Intel pagājušajā mēnesī savā peļņas pārskatā apturēja dividenžu izmaksu un paziņoja par atlaišanu, kas skāra 15 % no uzņēmuma darbaspēka. Taču daži analītiķi un bijušais valdes loceklis uzskata, ka šie pasākumi varētu būt par maz un par vēlu mikroshēmu ražotājam.

Kopējais pusvadītāju pārdošanas apjoms pasaulē jūlijā, salīdzinot ar jūniju, samazinājās par 11,1 % un bija zemāks par piecu un desmit gadu vidējo rādītāju, galvenokārt atmiņas mikroshēmu pārdošanas apjoma samazināšanās dēļ, norādīja UBS Securities.

Tikmēr Reuters nedēļas nogalē ziņoja, ka Intel izpilddirektors Pats Gelsingers un galvenie vadītāji vēl šomēnes uzņēmuma valdei iesniegs plānu, lai atdalītu nevajadzīgus uzņēmumus un pārskatītu kapitāla izdevumus.

S&P Dow Jones Indices, kas pārvalda Dow indeksu, atteicās komentēt, vai Intel varētu izslēgt no indeksa.

Izmaiņas indeksā tiek veiktas pēc vajadzības, un pēdējais atjauninājums notika februārī, kad grūtībās nonākušo aptieku ķēdi Walgreens Boots Alliance aizstāja Amazon.com.

Atšķirībā no indeksa S&P 500, kurā tiek ņemta vērā tirgus vērtība, akciju cena ir galvenais elements iekļaušanai Dow indeksā.

Dow atlases komiteja uzrauga, vai indeksā iekļautās akcijas ar augstāko cenu ir vairāk nekā 10 reizes dārgākas par akciju ar zemāko cenu. Pašlaik visaugstāk novērtētās akcijas – UnitedHealth Group – cena ir aptuveni 29 reizes augstāka nekā Intel.

Šis mikroshēmu ražotājs ir arī vismazāk ietekmīgais indeksa dalībnieks ar niecīgu 0,32 % īpatsvaru, pamatojoties uz tā slēgšanas cenu, kas 29. augustā bija 20,13 ASV dolāri.

Lai gan lielāka ietekme būtu uz Intel reputāciju, izslēgšana vēl vairāk ietekmētu tā akcijas, kuru vērtība ir samazinājusies par vairāk nekā 70 % salīdzinājumā ar 2000. gada augustā sasniegto rekordaugsto līmeni, tādējādi pirmo reizi 30 gadu laikā mikroshēmu ražotāja tirgus vērtība ir zemāka par 100 miljardiem ASV dolāru.

Nvidia varētu aizstāt Intel Dow sarakstā, uzskata Intel investora Gabelli Funds pētnieks Riuta Makino.

Nvidia akcijas šogad ir pieaugušas par vairāk nekā 160 %, un Nvidia ir kļuvusi par vienu no pasaulē vērtīgākajiem uzņēmumiem, pateicoties tās mikroshēmām, kam ir būtiska loma ģeneratīvā mākslīgā intelekta nodrošināšanā. Maijā notikušais akciju sadalījums arī palielināja tās iekļaušanas izredzes.

Taču daži investori norādīja, ka Nvidia varētu būt pārāk svārstīga akcija Dow indeksam, kas parasti dod priekšroku stabilākām akcijām.

 

Leave a Comment