Intervija ar speciālisti! Stradiņa Slim**cas infektoloģe atzīst: “Vīruss nekur nepazudīs!”

Foto no personīgā arhīva

P. Stradiņa klīniskās universitātes Slim**cas infektoloģe Aija Vilde ir daļa no komandas, kas palīdz Slim**cai sagatavoties Co**d-19 Pand***jai. Laikraksts Latvija avīze un portāls la.lv intervijā ar speciālisti noskaidro daudzas interesantas un būtiskas lietas par aktuālo Co**d-19 kontekstā un iezīmē nākotnes perspektīvas. 

Publicējam  daļu no intervijas, bet linku uz pilno rakstu atradīsiet šī materiāla beigās!

A. Vildei bija iespēja piedalīties RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra īstenotajās simulācijas izspēlēs Co**d-19 pacienta atpazīšanai Latvijas Slim**cās, sniedzot rekomendācijas par individuālo aizsarglīdzekļu lietošanu.

Reģionālajās un lielākajās Rīgas Slim**cās ir sagatavots daudz gultu Co**d-19 slimnieku uzņemšanai. Vai tā prognoze nav par skarbu?

A. Vilde: Sekojot līdzi tam, kas notiek citās valstīs, kā pieaug Co**d-19 pacientu skaits, tā pilnīgi noteikti nav pārspīlēta reakcija. Droši vien gultu vajadzēs vēl vairāk. Reālo situāciju mēs redzēsim tikai pēc pāris nedēļām. Runāju ar kolēģiem Itālijā, Francijā, Šveicē – tur gultas aizpildās zibenīgi.

 

Redzot tukšās galvaspilsētas ielas, šķiet, ka mēs esam diezgan disciplinēti, un rodas sajūta, ka pie mums jau nebūs kā citur. Turklāt epidemiologi ziņo, ka mūsu valstī tikpat kā nav smagu slimnieku, un šķiet, ka tas Sli**bas vilnis nenāks virsū Latvijai tikpat skarbi kā citām valstīm? Vai pēc jūsu sacītā iznāk, ka šī sajūta ir mānīga?

Mums jau vēl nav daudz saslimšanas gadījumu. Pieaugot slimnieku skaitam, palielināsies to cilvēku skaits, kuri nonāks Slim**cās. Caurmērā 15–20% saslimušo cilvēku Co**d-19 norit smagāk un ir nepieciešama ārstēšana Slim**cā, līdz pat 5% – intensīvās terapijas nodaļā.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment