Jūrkalniešus satrauc tas, kādas sekas varētu būt piekrastes ūdeņos iecerētajiem vēja parkiem uzrodoties

Lai šie centieni sāktos tuvākajās dienās. Atrodoties starp Sāremā un Kurzemes krastiem, ir ideāla vide vēja parku attīstībai. Varenais vēja ģeneratoru parks “Elwind” drīzumā rotās Baltijas ainavu, nodrošinot valstis ar elektroenerģijas avotu tikai astoņos īsos gados. Kurzemnieki bažījas, ka parkam neizdosies mainīt krasta līniju.

Gandrīz sešus gadu desmitus jūrkalnietis Māris Dadzis bažījas, ka Latvijas valsts attīstība var mainīt unikālo Kurzemes piekrasti, kas stiepjas no Liepājas līdz Užavai. Ministru kabinets dilstošā laikā steigšus noslēdza paktu par masīva vēja parka būvniecību valsts ūdeņos, netālu no Dažas dzīvojamās mājas piekrastes gleznainajā, ceļotāju lolotā Jūrkalnes krastā.

Mēs esam nobažījušies par vēja parku potenciālu sabojāt zemes skaistumu, un Jūrkalnes gadījumā mēs arī domājam, vai iespaidīgās struktūras okeānā nemainīs plūdmaiņas un tādējādi traucējot krasta līnijas dabisko eroziju. Jūrkalnē aktuāla problēma ir krasta līnijas erozija,» paziņoja Dadzis. Pasaules ziņu avots CNN ir izveidojis divdesmit Eiropas skaistāko vietu izlasi, un Jūrkalni ir ieguvuši priviliģētu vietu šajā sarakstā, ziņo Zaķu kroga saimniece Evija Andžane-Kalniņa, kura, pametusi Rīgu. , par savām mājām izvēlējās pirmatnējos Kurzemes krastus. Mūsu četru bērnu ģimene izrāva sevi un apmetās šeit pirms piecpadsmit gadiem. Sākumā mūsu viesošanās bija atvaļinājuma laiks, taču drīz vien šo vietu atzinām par ideālu darbam, paziņoja Andžane-Kalniņa.

Tomēr ir netaisnīgi, ja viens bizness uzplaukst, dzēšot citu. Sarunas ne tikai par vienu dzīvesvietu, bet par visu krasta līniju. “Elwind” ir divu valstu projekts, kas stiprinās Latvijas un Igaunijas enerģētisko neatkarību un nodrošinās papildu elektroenerģiju līdz 1000 megavatiem. Pie stūres stājusies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas apliecina, ka piecu atšķirīgu vietu piekrastes jūras ir piemērotas Latvijas-Igaunijas jūras vēja ģeneratoru parkam. Piecas stacijas gar piekrasti, vispirms Ainažos, un vēl četras no Pāvilostas līdz Užavai. Īstenojot šo projektu, mēs tiecamies uz vietas saražot līdz 20% no visas Latvijā saražotās elektroenerģijas.

Neaizmirsīsim, ka šī ir tikai viena no piecām jomām. LIAA pārstāvis Jānis Ločmelis slavēja Latviju, uzteicot tās plašo potenciālu starp pārējām Baltijas valstīm. Igaunijas vēja parks atradīsies Sāremā salas piekrastē, savukārt Latvija divdesmit kilometru attālumā no krasta var uzsākt Kurzemes piekrastes vides novērtēšanu. Datzis domā, vai kāds ņems vērā vietējo iedzīvotāju saucienus. Ja tā ir taisnība, ka šie divi saulrieti neizjauc horizontu un krasta līniju, tad viss ir kārtībā. Kāds vietējais iedzīvotājs pauda bažas, ka jaunākie vides noteikumi ir atvieglojuši valsts nozīmes objektu deklarēšanu vēja parkiem. Lielais Latvijas un Igaunijas jūras vēja parka projekts “Elwind” ir paredzēts Latvijas Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā, un tas jārealizē līdz 2030.

Leave a Comment