Kā taupīt ūdeni un naudu: 6 kļūdas, ko pieļauj pilsētas iedzīvotāji

Brīdī, kad visi ģimenes locekļi ir mājās, neizbēgami pieaug komunālo pakalpojumu izmaksas, jo īpaši par auksto un karsto ūdeni.  

Kā ikdienā tiek izmantots ūdens?

Katru minūti no krāna izplūst 5-10 litri ūdens. Reiziniet šo skaitli ar laiku, ko pavadāt, gatavojot ēdienu, mazgājot traukus, tīrot zobus, skujoties, mazgājot rokas un seju, kā arī veicot citus darbus.

Katru reizi, kad tiek noskalota tualete, tiek patērēti no 3 līdz 8 litriem.

Tīrīšanai un mazgāšanai patērē aptuveni 100 litrus.

Iešana vannā un dušas apmeklējums patērē no 50 līdz 200 litriem.

Citi izdevumi ietver istabas puķu un/vai stādu laistīšanu, mitro tīrīšanu, suņu kāju mazgāšanu pēc pastaigas, apavu mazgāšanu sliktos laika apstākļos u. c.

Kad mēs izšķērdējam ūdeni un kā mēs to varam novērst

Neizslēdzam ūdeni, kad tīram zobus

Atcerieties, ka 1 minūtes laikā no atvērta krāna izplūst vismaz 5 litri ūdens, bet, ja krāns ir atvērts līdz galam, tad visi 15 litri. Mēs par to velti aizmirstam, jo šāds vienkāršs ieradums ļaus ietaupīt līdz pat 60 litriem uz vienu ģimenes locekli tikai zobu tīrīšanai (jūs tos tīriet divas reizes dienā).

Mazgājam augļus un dārzeņus zem tekoša ūdens

Vairumā gadījumu varat izslēgt ūdeni un iemērkt augļus un dārzeņus bļodā vai citā dziļā traukā, pēc tam ātri noskalot zem krāna. Daudzi eksperti iesaka mērcēt augļus un dārzeņus siltā ūdenī uz dažām minūtēm.

Lasi vēl: Dāmas, beidzot tas ir zināms! 9 letālas sieviešu kļūdas, kas atbaida vīriešus

Nepareiza trauku mazgāšana

Ikviens zina, ka traukus vislabāk mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Mazgāšanas kvalitāte ir daudz labāka, un ūdens tiek patērēts daudz mazāk – no 9 līdz 14 litriem vienā ciklā. Trauku mazgājamā mašīna samazina aukstā ūdens patēriņu vismaz uz pusi un nopietni ietaupa karsto ūdeni (jo parasti to patērē). Taču arī trauku mazgājamās mašīnas gadījumā jāatceras, ka to nedrīkst darbināt pustukšu.

Lai mašīna nestāvētu visu dienu ar netīriem traukiem un nepatīkamu smaku tās iekšpusē, varat palaist skalošanas ciklu, kas ilgst ne vairāk kā 15 minūtes.

Tiem, kam nav trauku mazgājamās mašīnas, vajadzētu ieradināt katlus un pannas mērcēt, tiklīdz tie nedaudz atdziest. Traukus pēc maltītes labāk mazgāt, aizverot aizbāzni izlietnē un pēc tam izskalojot. Tiek apgalvots, ka tas samazina ūdens patēriņu trīs reizes.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment