Klasiskā franču karbonāde jau šķiet garlaicīga, tagad es to gatavoju daudz interesantāk

Parādīšu, ko gatavoju šī ēdiena vietā. Šis ir daudz foršāks, tas ir tik lielisks, es gandrīz nemaz vairs neizmantoju klasisko recepti

Tātad, sāksim gatavot. Es jums pastāstīšu visu pēc kārtas. Izklāstīšu visu pa plauktiņiem, ar visiem saviem “trikiem”, kas vienā brīdī man ienāca prātā. Un, jāsaka, tie mani pārsteidza. Receptes sagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas, kā parasti, man ir raksta beigās.

Ko un kā pagatavot

Šī ēdiena pamatā ir gaļa, tāpēc sāksim ar to. Taču galvenais šajā receptē, dīvainā kārtā, nemaz nav pagatavots no gaļas. Jā, jā! Sagatavojieties pārsteigumiem. Tikmēr es jums pastāstīšu, ko darīt ar gaļas sastāvdaļu. Gaļu jūs varat ņemt jebkuru, kādu vien vēlaties, un pat vistas vai tītara gaļa būs lieliski piemērota šim nolūkam. Piemēram, krūtiņas vai ciskas fileja.

Bet šodien man ir mans iecienītākais variants – cūkgaļa. Lai arī kā jūs to grieztu, tā mīkstuma un sulīguma ziņā atstāj aiz muguras visus pārējos variantus. Šeit man ir kakls. Un vispār es to gatavoju gan no muguras gabaliem, gan to karbonādes, gan pat no pāris reižu termiski apstrādātas krūtiņas. Bet šis treknais variants parasti ir mīļākais. Dažreiz tomēr gribas treknāku, it kā kaut kā kaut kā pietrūktu. Vai jūs zināt to sajūtu?

Tāpēc sagriežam kaklu šķērsām šķēlēs 1,5-2 cm biezumā. Un tad to ļoti labi saklapē ar āmuru. Mēs sitam metodiski, neizlaižot nevienu daļu. Līdz pat tam, kad gabals gatavojas sadalīties.

Sāls un pipari pēc garšas, tikai vienā pusē. Sāli un piparus ber  ar rokām. Tas ir arī viss gaļai, ar viņu mēs tagad neko nedarīsim, bet atstāsim iemarinēties. Mēs ar to neko vairāk nedarīsim. Nekādu eļļošanu utt. Vienkārši noliekam to malā. Ļaujiet tai atpūsties.

Un mēs pārejam pie tā, kas ne tikai papildina gaļas ēdienu, bet ir gandrīz vai galvenā sastāvdaļa un noved to līdz  pilnībai. Kad vairs nav nekā, ko vēlēties vai pievienot. Vai jūties ieintriģēts? Kas tad būs tik īpašs? Būtībā nekas īpašs. Tas viss vienmēr ir pa rokai – kartupeļi, sīpoli, paprika. Tad tas viss, tagad mēs ķersimies pie dārzeņiem.

Kartupeļus sagriežam riņķīšos. Lai tas izskatītos pēc iespējas skaistāk, es ņemu mazus kartupeļus. Bet, ja kartupeļi ir pārāk lieli, tad apļus sagriežam uz pusēm vai ceturtdaļām. Tad sīpolus. To sagriež puslociņos. Tos nav jācenšas sagriezt ļoti plāni. Galvenais, lai sīpolu būtu diezgan daudz.

No dārzeņiem paliek pipari. To sagriežam loksnēs. Un labāk pirkt sarkanos mīkstos piparus. Tas ēdienam piešķirs spilgtumu, garšu un papildu sulīgumu. Tālāk pagatavojam sieru. Bez tā nevar pagatavot nevienu franču gaļu. Tāpēc, dārgie siera pretinieki, jums nāksies samierināties ar šo.

Rīvējiet sieru uz rupjas rīves. Pagaidām atstāsim to uz brīdi. Tagad pagatavosim mūsu ēdienam īpašo mērci. Tad ieberam tajā sieru un labi samaisām. Mērcei ņemam olu, skābo krējumu, svaigi spiestu ķiploku, sāli un aromātiskus sausus garšaugus, piemēram, itāļu vai franču. Nedaudz saputojam un tad ieberam rīvētu sieru.

Iznāk tāda bieza mērce, gandrīz kā mīkla. Visas sastāvdaļas ir gatavas. Tagad sāksim gatavot ēdienu cepamajā traukā. Starp citu, labāk ir izmantot stikla vai keramikas formu ar biezām sieniņām. Tajā viss labi, vienmērīgi sautēsies.

Mums būs šāda secība. Vispirms sīpoli. Tikai ne visus, bet tieši pusi. Tāpēc uz veidnes dibena liekam pusi sīpolu. Apsmērējam sīpolus ar augu eļļu. Tas ir svarīgi. Tad uz sīpoliem liekam gaļu. Un uz gaļas virsū visus kartupeļus. Kartupeļus sāli un arī tos pārlejam ar eļļu. Pēc tam visu pārlejam ar mērci.

Un pārējo pusi sīpolu liekam uz mērces. Un nobeigumā – virsū paprikas strēmelītes. Tas ir skaists, vai ne? Tagad pārklājiet formu ar foliju un lieciet to cepeškrāsnī. Cep divos posmos. Vispirms zem folijas 50 minūtes 200 grādu temperatūrā. Pēc tam noņem foliju un cep bez seguma vēl apmēram 20 minūtes.

Tas nav ļoti ātri. Taču mums nepieciešams, lai gaļa kļūtu mīksta kā sviests un kartupeļi izceptos iekšpusē. Galu galā tās slānis nav ļoti plāns. Man patīk daudz kartupeļu.  Tiklīdz izņemam gardumu no cepeškrāsns, mēs to pārkaisa ar zaļajiem sīpoliem. Tas šeit lieliski iederas vislabākajā iespējamajā veidā.

Jums noteikti vajadzētu pagatavot šo ēdienu. Kaut vai tikai tāpēc, lai salīdzinātu to ar klasisko franču gaļas recepti, tikai intereses pēc. Tieši tā es arī darītu, ja internetā sastaptu šādu recepti.

Nav nekādas iespējas sabojāt ēdienu. Tā ir vienkārša un garšīga. Bet, lai papildinātu savas iecienītākās receptes ar kaut ko jaunu, kāpēc gan ne?  Starp citu, vai jūs bieži mēģināt gatavot ēdienus pēc internetā atrodamām receptēm? Vai tas izdodas vai ne vienmēr? Un kā jums patīk mūsu recepte?

Lasi vēl: Neparastais rasols – izmainot tikai vienu sastāvdaļu iegūstam pavisam jaunus salātus un garšu

Kas un cik daudz jums nepieciešams

cūkgaļas kakla karbonāde – 250 g (2 gabali pa 125 g katrs)
kartupeļi – 500 g
sīpoli – 250 g
paprika – 100 g
jebkurš siers – 100 g
olas – 1 gab.
skābais krējums – 3 ēd.k. ar kalnu
ķiploki – 2 daiviņas
garšaugi – 1/2 tējk.
sāls, pipari – pēc garšas
augu eļļa – pēc garšas

Kā jau sapratāt, tas ir ēdiens divām personām, pāris labām porcijām. Patiesībā šeit nav daudz gaļas, ir ievērojami vairāk kartupeļu. Un tas, manuprāt, ir ļoti labi. Lēti, bet sātīgi un ļoti garšīgi. Labu apetīti un gatavojiet to kaut katru nedēļas nogali.

Leave a Comment