Kompotēšanas gudrības: kas jāzina par burkām, vāciņiem, pasterizāciju. Un 3 receptes!

Sīrups

Cukura sīrupu atkarībā no ogu un augļu veida un šķirnes gatavo dažādās proporcijās.

Saldās un mazliet skābās ogas un augļus, piemēram, bumbierus, saldos ķiršus un ābolus, pārlej ar 20–30% sīrupu (1 l sīrupa vajadzēs 220–340 g cukura un 0,8 l ūdens).

Skābos augļus, piemēram, skābos ķiršus vai skābās plūmes, jāņogas, pārlej ar 40–60% sīrupu (0,5–0,7 l ūdens pieber 470–700 g cukura).

Lasi arī: 5 visburvīgākās zodiaka zīmes!

Pasterizācija

Tīrās burkās sapilda ogas vai augļus un pamazām, lai burkas neieplaisātu, uzlej tikko uzvārītu (+90 °C un vairāk) sīrupu un liek katlā ar karstu ūdeni (+40…+70 °C). Ja tajā ieliktas restītes, samazinās risks, ka paste­rizācijas laikā stikls saplīsīs. Ūdens līmenim jābūt līdz burku kakliņam. Katlā ieliek termometru, un, kad sasniegti +85 °C, to uzskata par karsēšanas sākumu. Puslitra un litra burkas karsē aptuveni 20–25 minūtes, trīslitru burkām vajag 30–35 minūtes. Pēc tam burkas izņem no ūdens un aizvalcē (vāciņi iepriekš piecas minūtes jānovāra ūdenī).

Trīs receptes iedvesmai

Kompotā var likt dažādus augļus un ogas, ļaujot brīvu vaļu fantāzijai un eksperimentēšanas priekam. Jo neizteiksmīgāka garša kādai sastāvdaļai, jo labāks mikslis. Tāpēc saldos ķiršus, kabačus un ķirbjus, saldos ābolus un bumbierus ieteicams likt kopā, piemēram, ar upenēm, jāņogām, dzērvenēm. Savukārt, ja ir daudz jāņogu, skābo ķiršu, tos liek kopā ar kabača gabaliņiem. Šis dārzenis neitralizē skābo garšu, tāpēc var droši samazināt pievienotā cukura daudzumu.

Bumbieru un plūmju kompots

Foto – Aija Geida

• 1 kg bumbieru

• 600 g plūmju

• 1 l ūdens

• 500 g cukura

Bumbieru kompota garšu ietekmē izvēlētā šķirne, turklāt karsējot vienai augļi kļūst mīksti un iekrāsojas tumšāki, bet citai tie ir kraukšķīgi.

Plūmes nomazgā, nosusina, pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu. Ja bieza miza un blīvs mīkstums, miziņu noņem, sadurstot ar dakšiņu un blanšējot.

Veselus, nebojātus bumbierus nomazgā, nomizo, pārgriež divās vai četrās daļās un izņem serdi. Lai augļi nesabrūnētu (neoksidētos), tos uzreiz liek vieglā citrona vai citronskābes ūdenī (1 l ūdens 1 g citronskābes). Uzvāra ūdeni, pieber cukuru un maisa, līdz tas izšķīdis. Burkās kārto bumbieru pusītes un plūmes, uzlej verdošu sīrupu. Burkām uzliek metāla vāciņus un pasterizē +85 °C: puslitra burkas 15 minūtes, trīslitru burkas – 30 minūtes. Aizvalcē, burkas apgriež otrādi un, kad istabas temperatūrā atdzisušas, liek vēsumā.

Lasi arī: 4 zinātniski veidi, kā atmaskot meli

Foto – Aija Geida

Ērkšķogas ar kabačiem (Trīslitru burkai)

• 350 g cukura

• Aptuveni 1 l ūdens

• Mazs kabacis

• 2 l ērkšķogu

Nomazgātās ērkšķogas notīra. Kabaci sagriež nelielos gabaliņos. Visu kārto trīslitru burkā un uzlej vārošu ūdeni. Atkarībā no kabaču sulīguma ūdens var palikt pāri vai pietrūkt. Uzliek virtuves dēlīti un 15 minūtes kārtīgi izsilda. Tad ūdeni nolej, pievieno cukuru un vēlreiz uzvāra. Uzlej sīrupu un burku aizvāko. Uzklāj segu, bet nākamajā rītā liek pagrabā.

 

Foto – Aija Geida

Saldo ķiršu un jāņogu kompots

• 5 kg saldo ķiršu

• 500 g jāņogu

• 3,5 l ūdens

• 1,2 kg cukura

Saldos ķiršus noskalo un notecina. Kompotā jāņogas var likt ar visiem kātiņiem, tikai tās rūpīgi jānomazgā. Tīrās burkās vairākos slāņos kārto ķiršus un jāņogas. Uzvāra ūdeni, pieber cukuru un uzlej tā, lai līdz burkas kakliņam paliek 1,5 cm. Uzliek iepriekš novārītus vāciņus un burkas lēnām iemērc ūdenī, kas sasildīts līdz +70…+75 °C. Pasterizē +85 °C puslitra burkas 15 minūtes, 0,8 litru – 20 minūtes, trīslitru burkas – 35 minūtes. Aizvalcē vai aizgriež vāciņus un noliek burkas ar vāciņiem uz leju. Uzsedz segu un ļauj lēnām atdzist līdz nākamajam rītam. Tad novieto pagrabā. Saldie ķirši, jo īpaši dzeltenie, lieliski garšo kopā ar jāņogām un upenēm.

Lasi arī: Padomi, kā veiksmīgi mainīt dzīvi uz labo pusi.

Padomi

* Kompotā neliek pilnībā nogatavojušos, mīkstus augļus. Vislabāk izvēlēties tādas šķirnes, kam ir blīvs mīkstums.

* Sīrupam ieteicams izmantot tīru dzeramo ūdeni (fasēto), kurā pēc iespējas mazāk minerālvielu. Ciets ūdens, kurā augsts dzelzs saturs vai citi rādītāji, var būtiski ietekmēt produkta garšu.

* Ja kompotā augļus griež šķēlēs vai kubiciņos, tie ātri sabrūnē. Lai tā nenotiktu, jāuzlej ūdens, kam pievienota citrona sula vai citronskābe.

Avots:

Leave a Comment