Kūka “Aveņu samts”- skaista, spilgta un neizmērāmi garšīga

Spilgta, skaista kūka, kas rotās jebkuru svētku galdu, un pats galvenais – tās garšo lieliski! Maiga, ar aveņu vieglu skābumu, kas piešķir kārumam īpašu pikantumu

Angliski to sauc Velvet Cake, populārs deserts, kas izceļas ar savu maigo tekstūru un īpašo garšu. Visbiežāk pazīstama kā sarkanā samta kūka (Red Velvet Cake), taču pastāv arī citas variācijas, piemēram, baltā vai zilā samta kūka. Šīs receptes precīzu sastāvdaļu sarakstu atradīsi raksta beigās.

Soli pa solim pagatavošanas instrukcija

Sajauc cukuru, sviestu, šķipsniņu sāls bļodā un saputo ar mikseri lielā ātrumā, līdz izveidojas viegla un gaisīga masa. Aptuveni 4-5 minūtes. Samaisiet kārtīgi, tikai tad biskvīts būs mīksts un gaisīgs.

Kad sviests ir kļuvis gaišāks un ievērojami palielinājis savu tilpumu, vienu pēc otras pievieno olas, katru reizi labi saputo. Tagad ir pienācis laiks sausajiem produktiem.

Atsevišķā bļodā samaisa miltus, kakao, cepamo pulveri, cepamo sodu un samaisa. Vienu trešdaļu sauso produktu izsijā caur sietu un samaisa ar mikseri uz lēniem apgriezieniem līdz viendabīgai masai.

Tagad maisījumā ielej pusi kefīra un, samaisot, iesijā otru trešdaļu miltu, neaizmirstot samaisīt. Atliek iepildīt atlikušo kefīru, augu eļļu  un pievienot želejas krāsvielu. Ir neliels triks. Ja izmantojat sausu krāsvielas pulveri, tad tas pirms tam ir jāizšķīdina kefīrā.

Tā daudzums ir atkarīgs no tā kvalitātes. Ja tas ir labi pigmentēts, tad var pietikt arī ar vienu tējkaroti. Maisot masu, pievieno atlikušo trešdaļu miltu. Rezultātā jāiegūst viendabīga mīkla ar piesātināti sarkanu krāsu.

Kūku garozas sagatavošana

Izmantojiet A4 papīra lapu kā sava veida trafaretu. Novietojiet to zem silikona paklājiņa. Sadaliet mīklu trīs daļās un ar konditorejas maisiņu izspiediet mīklu paralēlās sloksnēs, kas orientētas pēc mūsu šablona, pusotra centimetra attālumā viena no otras. Tas tiek darīts, lai mīklu būtu vieglāk vienmērīgi sadalīt. Šādā veidā tā būs vienmērīgi sakārtota slānī.

Ar platu nazi uzziež mīklu uz šablona tā, lai tās biezums būtu aptuveni 4-5 milimetri. Pārliek paklājiņu uz cepšanas paplātes un ieliek cepeškrāsnī, kuru iepriekš uzkarsē līdz 170 grādiem. Režīms – augša-apakša bez konvekcijas, šādu kūku cep apmēram 12 minūtes. Gatavību nosaka šādi: gatavai kūkai jābūt nedaudz atsperīgai, un tajā pašā laikā tās malām nevajadzētu sārtināties. Šādā veidā cep divus biskvītus.

Pēc tam, kad gatavās kūkas izņemtas un atdzesētas, ar nazi sagriež malas A4 formāta papīra izmērā un katru kūku sadala uz pusēm. Galu galā mums būs četras kūkas. Atstājiet kūku atgriezumus – tie mums būs vajadzīgi vēlreiz, un nolieciet kūkas uz režģa, lai tās pilnībā atdzistu.
Atlikumus liekam atpakaļ cepeškrāsnī, lai tie pilnībā izžūtu, bet neapbrūnētu.

Tagad ir pienācis laiks pagatavot krēmu

Uzkarsē krējumu līdz vārīšanās temperatūrai, sajauc ar balto šokolādi un atstāj uz aptuveni minūti izkust. Ar iegremdējamo blenderi sakult, līdz izveidojas putas, un samaisa ar lāpstiņu. Pārklājiet ar pārtikas plēvi un ievietojiet ledusskapī uz vismaz 2 stundām. Tai nepieciešams atdzist un nostabilizēties.

Paņemiet aukstu krēmsieru un pievienojiet tam augstāk minēto krēmu, kam jābūt līdzīgam kondensētam pienam. Uz maza ātruma masu sajauc ar mikseri, un tad, palielinot ātrumu, saputo krējumu, līdz tas kļūst blīvs. Krēmam jātop viendabīgam, gludam un ļoti garšīgam. Ielieciet krēmu konditorejas maisiņā un sāciet gatavot kūku.

Kūkas salikšana

Apsmērē kūku ar aveņu biezeni un uzklāj krēma strēmelītes, kā to darījām ar mīklu, kad gatavojām kūkas. Ar lāpstiņas palīdzību vienmērīgi izklājiet krēmu pa kūku un noņemiet lieko no malām. Uz krēma izvietojiet sasaldētu vai liofilizētu aveņu gabaliņus. Protams, ja iespējams, labāk izmantot svaigas avenes.

Pārklājiet virsu ar nākamo biskvītu un atkārtojiet visus slāņus. Galīgo kūku uz krēma dekorējiet ar kaltētiem kūku atgriezumiem. Lai to izdarītu, sasmalciniet tos un pārkaisiet virsū. Mūsu kūka ir gandrīz gatava! Tagad atliek to uz trim – četrām stundām vai pat uz nakti ielikt ledusskapī, lai tā iesūcas. Atdzesēto kūku sagriež porcijās ar siltu, sausu nazi, lai veidotos skaisti griezumi.

Lasi vēl: Viegla zupa pēc svētku laikam, kad nevēlies neko smagu

Sastāvdaļas:
180g  milti
5 g kakao
2/3 tējkarotes cepamās sodas
2/3 tējkarotes cepamā pulvera
150 g pūdercukura
90 g sviesta
120 ml kefīra
2 olas
30 g augu eļļas
1-1,5 tējkarote sarkanās krāsvielas
Krēms:
baltā šokolāde 170 g
300 g krējuma
350 g krēmsiera
100 ml aveņu biezeņa
liofilizētas vai saldētas avenes

Noteikti izmēģiniet šīs burvīgās kūkas, ticiet man, tās neatstās vienaldzīgu nevienu. Labu apetīti!

Leave a Comment