Sinepes ir garšaugs, kura sēklas un lapas izmanto kulinārijā un medicīnā jau gadsimtiem ilgi.
Sinepju sēklas ir ļoti populāras visā pasaulē, jo no tām gatavo sinepju mērci, kas piešķir ēdieniem unikālu garšu un pikantumu.
Šajā rakstā aplūkosim sinepju izcelsmi, uzturvērtību, veselības ieguvumus un dažādus lietošanas veidus.
Izcelsme
Sinepes (Brassica spp.) ir viens no vecākajiem garšaugiem, kuru cilvēki audzējuši un lietojuši.
Sinepju izcelsme meklējama Eiropā un Āzijā, un tās ir bijušas pazīstamas jau senatnes civilizācijās, piemēram, Senajā Grieķijā un Romā.
Ir vairākas sinepju šķirnes, tostarp balto sinepju (Sinapis alba), brūno sinepju (Brassica juncea) un melno sinepju (Brassica nigra).
Uzturvērtība
Sinepju sēklas un lapas ir bagātas ar uzturvielām, kas padara tās par veselīgu piedevu dažādiem ēdieniem.
Zemāk ir norādīta sinepju sēklu uzturvērtība (100 gramos):
Kalorijas: 508 kcal
Olbaltumvielas: 26.1 g
Tauki: 36.2 g
Ogļhidrāti: 28.1 g
Šķiedrvielas: 12.2 g
Kalcijs: 266 mg
Dzelzs: 9.2 mg
Magnijs: 370 mg
Fosfors: 828 mg
Kālijs: 738 mg
C vitamīns: 7.1 mg
Sinepju sēklas ir arī labs B grupas vitamīnu, selēna un citu antioksidantu avots.
Ieguvumi
Pretiekaisuma Iedarbība: Sinepju sēklas un lapas satur bioaktīvas vielas, piemēram, sinigrīnu un mirozīnu, kurām ir pretiekaisuma īpašības.
Šīs vielas palīdz samazināt iekaisuma procesus organismā.
Gremošanas Sistēmas Veselība: Sinepju sēklas stimulē gremošanas fermentu izdalīšanos, kas veicina labāku gremošanu un barības vielu uzsūkšanos.
Tās arī var palīdzēt mazināt aizcietējumus un uzlabot zarnu kustības.
Sirds Veselība: Sinepju sēklas satur omega-3 taukskābes un citas labvēlīgas taukvielas, kas veicina sirds veselību, samazina slikto holesterīna līmeni un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu.
Vēža Profilakse: Dažas pētījumu liecina, ka sinepju sēklās esošās bioaktīvās vielas var palīdzēt samazināt vēža risku, jo tās veicina kancerogēnu vielu izvadīšanu no organisma.
Antibakteriālas Īpašības: Sinepju sēklām piemīt antibakteriālas īpašības, kas palīdz aizsargāt organismu no dažādām infekcijām un baktēriju izraisītām slimībām.
Metabolisma Uzlabošana: Sinepju lietošana var palīdzēt uzlabot vielmaiņu, palielinot kaloriju dedzināšanu un veicinot svara samazināšanu.
Lietošanas Veidi
Sinepes ir ļoti daudzpusīgas un var tikt izmantotas dažādos veidos gan kulinārijā, gan medicīnā:
Sinepju Mērce: Sinepju sēklas tiek maltas un sajauktas ar ūdeni, etiķi un citām garšvielām, lai iegūtu sinepju mērci, kas ir populāra piedeva gaļas, zivju, dārzeņu un sendviču ēdieniem.
Sinepju Eļļa: Sinepju sēklas tiek presētas, lai iegūtu eļļu, kas tiek izmantota kulinārijā un kā masāžas eļļa, jo tai piemīt sildošas un relaksējošas īpašības.
Sinepju Pulveris: Sinepju sēklas var samalt pulverī, ko izmanto kā garšvielu zupām, mērcēm un marinādēm.
Lapas: Sinepju lapas ir ļoti uzturvielām bagātas un tiek izmantotas salātos, sautējumos un citos dārzeņu ēdienos.
Medicīniski Lietojumi: Sinepju sēklu pastu var izmantot ārīgi, lai mazinātu sāpes un iekaisumus, piemēram, muskuļu un locītavu sāpēm.
Kosmētika: Sinepju eļļa bieži tiek izmantota matu un ādas kopšanas līdzekļos, jo tā uzlabo asinsriti un baro ādu un matus.
Kādas sastāvdaļas mums ir vajadzīgas:
Sinepju pulveris – 100 g
Ūdens (verdošs ūdens) – 200 ml
Ābolu sidra etiķis – 20 ml
Augu eļļa – 40 ml
Cukurs – 20 gr
Sāls – 7 g
Sāksim gatavot:
Mazā bļodiņā ieber sinepju pulveri, pa daļām pārlej ar verdošu ūdeni, apmaisa.
Iegūtajā sinepju masā ielej etiķi un augu eļļu. Pievieno sāli, cukuru un samaisa.
Mēs novietojam gatavās sinepes siltākajā vietā un atstājam uz trīs stundām.