Laminārijas un citu aļģu veselīgās īpašības –

Jūras aļģēm ir patiešām maģiska dziedinoša īpašība, kas ne tikai novērš daudzas Sli**bas, bet arī palīdz cīņā pret dažādām slimībām, to starp smagām un ļoti nopietnām slimībām. Saskaņā ar aktīvo vielu saturu aļģes pārspēj visas pārējās augu sugas.

Dabā ir vairāk nekā 30 tūkstoši dažādu aļģu sugu. Lielākā daļa no tām aug 20-40 m dziļumā, un dažas pat līdz 200 m. Jebkurā gadījumā, aļģes neaug pa vienai, bet apvienojoties vai nu kolonijās, vai veidojot reālus zemūdens mežus.
Aļģu struktūra ir vienkāršāka nekā sūnu un ķērpju. Tām nav ziedu vai sēklu, tikai sporas, kurām nav cieta apvalka. Tāpat nav sakņu, un aļģu barības vielas absorbē visu no ūdens.

Lasīt arī: Hroniskais nogurums: ko darīt?

Aļģes – veselīga pārtika

Ar bioloģiski aktīvo vielu, makro un mikroelementu skaitu, aļģes ir reāli rekordu turētāji.
Zinātnieki lēš, ka, pamatojoties uz sausu masu, proteīna saturu aļģēs ir robežās no 5 līdz 50%, tauku – 1 līdz 3%, un ogļhidrātu – no 40 līdz 70%. Šajā gadījumā aļģu proteīna sagremojamība ir 60-80% (kamēr gaļas proteīns ir tikai 30%). Turklāt tas satur lielu daudzumu neaizvietojamo aminoskābju.

Tauki no aļģēm tiek absorbēti gandrīz 60% un ir ļoti vērtīgi, jo tie sastāv no nepiesātinātām taukskābēm.

Vai jūs vēlaties iegūt visu vitamīnu un uzturvielu komplektu gandrīz uzreiz un vienlaicīgi? Katros salātos pievienojiet dažas ēdamas jūras aļģes, un jūs saņemsiet joda, cinka, vara, magnija, selēna un dzelzs ikdienas normu.

Šāda veida jūras aļģes, piemēram, hijikas, ir 10 reizes vairāk dzelzs nekā liellopu gaļā, bet citās aļģēs – aramā – joda saturs ir 500 reizes lielāks nekā austerēs un gandrīz 1000 reizes – nekā jūras zivīm!

Aļģu terapeitiskās īpašības

Kopumā aļģes ir ne tikai noderīgi ēdieni, bet arī ļoti efektīvas zāles.

Lasīt arī: Ār*tnieciskais māls: tā īpašības un pielietojums

Tātad, ārsti iesaka divas reizes nedēļā, iekļaut savā ēdienkartē jūras salātus tiem, kuri cieš no sirds un As**svadu slimībām. Un arī tiem, kam ir problēmas ar gremošanas traktu: ir pierādīts, ka aļģes satur daudzas vielas, kam ir atjaunojoša iedarbība uz audu šūnām kuņģa-zarnu traktā.

Ir daudz aļģu, un katram no tiem ir izteikta terapeitiskā iedarbība. Piemēram, aļģes Combi palīdz paaugstinātā spiediena gadījumā, pūšļu fuks – aknām, kuņģa, nieru, vairogdziedzera problēmām (tādām pašām īpašībām, kā pūšļu fuks, pieder vairāk aļģe cistozeira bārdainā – tā ir vairāk pieejama Krievijā).

Jūras ūdens ir lielisks antibakteriāls līdzeklis. Un par aļģēm saka, ka tas palīdz ar hemofiliju un pat vēzi.

Laminarija – jūras kāposti

Lamināriju sauc arī par jūras kāpostu. Tomēr tai ir arī cienījams tituls – jūras žeņšeņs. Jūras kāpostos ir līdz 88 procentiem ūdens, proteīni, tauki, dažādi ogļhidrātu veidi un, galvenokārt, laminārijas polisaharīds.
C vitamīna saturs jūras kāpostos nekādā ziņā nav zemāks par apelsīniem. Tas ir arī ļoti bagāts ar B grupas (B1, B2, B6 un B12) vitamīniem, plus ir pietiekams daudzums karotīna, D vitamīna, dzelzs, vara, joda un broma. Pat tajā ir daudz folijskābes, ko ir grūti iegādāties pašreizējās aptiekās, jo ir neticami daudz viltojumu.

Visas derīgās jūras kāpostu vielas tiek absorbētas mūsu ķermenī par 100 procentiem. Šāds bagātīgs vitāli nepieciešamo un pilnībā asimilējamo bioloģiski aktīvo vielu komplekts noteica plašo brūnaļģes lietojumu medicīnā.
To lieto kardiovaskulārās sistēmas slimībām, išēmijai, aterosklerozei, anēmijai. Laminārija pazemina holesterīnu, regulē kuņģa, zarnu darbību un atvieglina vēdera izeju.

Lasīt arī: Kvasa ārstnieciskās īpašības

Jūras kāposti ir lieliski piemēroti ēdiena gatavošanai – gan pirmajam, gan otrajam ēdienam, uzkodām, dažādām mērcēm un pat pastilai un saldumu izgatavošanai.

Tomēr, pirms jūs ēdat jūras kāpostus tonnās, labāk konsultēties ar ārstu. Parasti ziedkāposti nav ieteicams tiem, kam ir furunkuloze, nefrīts, hemorāģiska diatēze, un to vajadzētu lietot piesardzīgi grūtniecības laikā.

Visiem pārējiem pietiek apēst 1 tējk. brūnaļģes rītā un vakarā, uzdzerot pus glāzes ūdens, lai saglabātu enerģiju un veselību.

Avots: vedmochka.net

Gunta Graudiņa

Leave a Comment