Rudens ir ideāls laiks ābolu desertiem, kas smaržo pēc siltuma, kanēļa un miera. Bet, ja kārojat kaut ko izsmalcinātāku par ierasto strūdeli vai amerikāņu ābolu pīrāgu, izmēģiniet Marlboro pīrāgu.
Šī recepte pie mums nāk no 17. gadsimta Lielbritānijas un tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem ābolu pīrāgiem Eiropā. Tajā apvienota maiga ābolu biezenis ar aromātisku krēmu, radot mutē kūstošu tekstūru un neaizmirstamu garšu, kā aprakstīts receptē 18. gadsimta pavāra lapā.
Vēsture ar aristokrātisku garšu
Pirmo reizi šis deserts tiek pieminēts šefpavāram Robertam Mejam, pavārgrāmatas “The Accomplisht Cook” (1660) autoram. Viņa oriģinālā recepte saucās “No sviesta un olām pagatavots ēdiens”. Tajā bija iekļauti sasmalcināti āboli, cukurs un kanēlis, un tas tika cepts kārtainās mīklas garozā.
Kā tieši ēdiens ieguva savu nosaukumu – Marlboro pīrāgs, joprojām ir noslēpums. Pastāv divas teorijas: pirmā ir tāda, ka pīrāgs varētu būt nosaukts Marlboro hercoga, ietekmīga 18. gadsimta britu aristokrāta, vārdā vai Marlboro pilsētas vārdā Viltšīrā. Interesanti, ka Amerikas pilsēta Marlboro Masačūsetsā savu nosaukumu ieguva no šī britu vārda.
Līdz 19. gadsimtam šis pīrāgs bija īsta britu un Jaunanglijas virtuves klasika, līdz to aizstāja standarta dubultais ābolu pīrāgs. Tomēr kulinārijas entuziasti tagad atjauno tā pelnīto slavu.
Sastāvdaļas
4 mazi āboli
50 g baltā cukura
50 g kļavu sīrupa
15 g melases (vai tumšā medus)
½ citrona
25 ml Madeiras sīrupa (vai baltvīna)
150 ml ūdens
1 kanēļa nūjiņa
150 ml saldā krējuma
3 olas
Muskatrieksts pēc garšas
Apelsīnu sula
Sāls pēc garšas
Sviests
Kā arī kā pamatni varat izmantot smilšu mīklu.
Pagatavošana
Nomizojiet ābolus, izņemiet serdes un sagrieziet tos gabaliņos. Vāriet uz lēnas uguns kopā ar cukuru, kļavu sīrupu, melasi, citronu, Madeiras sīrupu, ūdeni, kanēli un sāli. Gatavojiet uz vidējas uguns, līdz āboli ir mīksti un sīrups sabiezē.
Noņemiet no uguns, pievienojiet muskatriekstu un dažus pilienus apelsīnu sulas. Atdzesējiet.
Uzkarsējiet saldo krējumu līdz aptuveni 70°C. Atsevišķi sakuļ olas un pakāpeniski, nepārtraukti maisot, pievienojiet karsto krējumu. Atgrieziet maisījumu uz uguns un viegli sildiet, līdz tas sabiezē.
Sajauciet atdzesēto ābolu maisījumu ar krēmu. Ielejiet maisījumu ceptajā mīklas pamatnē (smilšu cepumos vai kārtainajā mīklā).
Cep 175°C temperatūrā: vispirms 20 minūtes bez pildījuma, tad vēl 40 minūtes ar krēmu, līdz krēms ir stingrs un centrā tik tikko kratās. Pīrāgs ir visgaršīgākais istabas temperatūrā, kad garšas pilnībā attīstās.
Marlboro pīrāgs ir kulinārijas ceļojums pagātnē, taču tā garša ir pārsteidzoši moderna. Viegls un aromātisks, ar karameles, ābola un vaniļas notīm, tas ir lieliski piemērots rudens vakaram ar tasi tējas vai kafijas. Tas nav tikai deserts — tā ir vēsture, kas iecepta mīklā.