Lai omlete būtu maiga un garda, nav vajadzīgs piens – pietiek ar vienu pavisam citu sastāvdaļu.
Omlete ir viens no vienkāršākajiem un gardākajiem ēdieniem, ko var pagatavot dažu minūšu laikā. Tā lieliski garšo gan brokastīs, gan vakariņās – īpaši uz svaigi grauzdētas maizes. Tomēr daudzi pieļauj vienu kļūdu, kas padara omleti sausu un gumijotu – piena pievienošanu.
Lai arī piens šķiet pašsaprotama izvēle, tas faktiski atšķaida olu garšu un rada tvaikus, kas ātri pārvāra olas. Rezultāts bieži ir izžuvusi vai piedegusi omlete, kas vairāk atgādina olu drupatas, nevis maigu ēdienu. Par laimi, ir vienkāršs triks, kas visu maina – pienu nomaini pret krējumu. Viena karote skābā krējuma olas padarīs daudz krēmīgākas, bagātīgākas un zeltaini maigas.
Kāpēc krējums darbojas labāk nekā piens?
Krējumam ir biezāka konsistence, tāpēc tas ļauj olām gatavoties vienmērīgi un maigākā siltumā. Tas novērš pārvārīšanos un palīdz saglabāt mitrumu pannā. Tā vietā, lai olas kļūtu ūdeņainas vai gumijotas, tās kļūst maigi krēmīgas, ar tekstūru, kas atgādina vieglu olu krēmu.
Turklāt skābais krējums piešķir olām patīkamu sviestainu un nedaudz sālenu garšu, padarot ēdienu bagātīgāku bez papildu taukiem vai sieriem. Rezultāts – maiga, zīdaina un sātīga omlete, ko gribas ēst atkal un atkal.
Kā pagatavot perfektu omleti bez piena
Pagatavošana:
-
Bļodā sakuļ olas, līdz masa kļūst viendabīga.
-
Pievieno krējumu un viegli saputo, lai maisījums kļūtu gaisīgs.
-
Pannā uzkarsē sviestu uz vidēji zemas uguns.
-
Kad sviests izkusis, ielej olu masu un ļauj tai dažas sekundes “sastingt”.
-
Ar lāpstiņu viegli maisa un pārloka olas, līdz tās kļūst krēmīgas un tikko gatavas.
-
Noņem no uguns un ļauj omletei vēl nedaudz “nogatavoties” pašas siltumā.
Pasniedz uz grauzdētas maizes un pārkaisi ar svaigiem pipariem vai zaļumiem. Rezultāts – maiga, silta un īpaši krēmīga omlete, kas garšo kā no laba kafejnīcas brokastu šķīvja.
Īss triks, kas maina visu
Aizstājot tikai vienu sastāvdaļu, tu iegūsi pilnīgi citu rezultātu — maigas, zīdainas un aromātiskas olas, nevis sausu olu masu. Turklāt šī metode ir gandrīz droša – pat iesācējam būs grūti “sabojāt” omleti, jo krējums novērš tās pārvārīšanu.
Padoms: Ja skābā krējuma nav, to var aizstāt ar grieķu jogurtu vai tējkaroti krēmsiera – arī tie padarīs olas maigas un krēmīgas.
Nepieciešams (vienai porcijai):
-
2 olas
-
1 ēdamkarote skābā krējuma
-
1 tējkarote sviesta
-
Sāls un pipari pēc garšas