Signes Baumanes filmas “Mans laulību projekts” pirmizrāde noslēdzas ar ilgām stāvovācijām

Vakar, 13.oktobrī ar Ņujorkā dzīvojošās latviešu režisores Signes Baumanes filmas “Mans laulību projekts” pirmizrādi tika atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF). Pārpildītā zālē skatītāji ar smiekliem, aplausiem un izsaucieniem aktīvi dzīvoja līdzi filmas notikumiem un seansa beigās ar ilgām stāvovācijām vēlreiz izsauca uz skatuves filmas režisori.

Filma “Mans laulību projekts” jau guvusi starptautisku atzinību prestižos kino festivālos. Pasaules pirmizrāde notika nozīmīgajā Traibekas festivālā Ņujorkā, filma godalgota Ansī festivālā Francijā, atzīta par labāko Dānijas animācijas filmu festivālā Viborgā un nupat ieguvusi Ņujorkas Vudstokas festivāla balvu par izcilu režiju. Tā turpina ceļot pa festivāliem visā pasaulē, tomēr režisorei Latvijas pirmizrāde šķiet pati svarīgākā.

“Filmu līdz šim redzējuši skatītāji Amerikā, Meksikā, Kanādā, Francijā, Lielbritānijā, Dānijā, Turcijā, Grieķijā un diezin kur vēl, bet tikai Latvijas skatītājs var saprast smalkās nianses tēlu attiecībās un sarunās. Tādēļ šī pirmizrāde man ir ļoti īpaša – no zāles reakcijas sajutu, ka skatītāji simtprocentīgi saprata filmas stāstu un varbūt pat izprata to vēl dziļāk nekā biju cerējusi,” – prieku un gandarījumu pauž Signe Baumane.

“Signe Baumane neapšaubāmi ir viena no izcilākajām režisorēm Latvijā un filma ir patiešām iespaidīga,” – tā pēc filmas noskatīšanās Dita Rietuma, kino zinātniece un Nacionālā kino centra vadītāja.

Aktrise Anta Aizupe pēc pirmizrādes bija pacilāta un priecīga: “Joprojām esmu filmas varā! Publika tik fantastiski reaģēja, smējās un applaudēja, beigās sajūsma nerimās.”

Savukārt influencere Beta Beidz atzīmēja, ka varējusi ieskatīties citā pasaulē: “Es pēc filmas vairāk saprotu manas mammas paaudzi, visu to sabiedrības spiedienu un aizspriedumus. Man tā paveicies, ka piedzimu jau brīvā Latvijā.”

Animācijas filma pieaugušajiem “Mans laulību projekts” uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir

mīlestība, kā to atrast un saglabāt. Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības

meklējumiem, kuros iesaistās arī Mītiskās Sirēnas, mācot tiekties pēc perfektas laulības. Tomēr ideālistiskie priekšstati neizbēgami sabrūk, kad ieslēdzas Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem, kas iespaido sievietes emocijas un rīcību. Kā atzīmējis kāds kino kritiķis – daži cilvēki visu dzīvi pavada brīnoties, kādēļ tā arī nav izdevies saglabāt attiecības, bet Signe Baumane apņēmusies rast atbildi, un rezultātā tapusi muzikāla un asprātīga animācijas filma, kurā apvienojas gan sena mitoloģija, gan mūsdienīga neirozinātne.

Lomas ierunājuši izcili latviešu aktieri – Laura Čaupale, Guna Zariņa, Ģirts Ķesteris, Kaspars Znotiņš, Zane Daudziņa, Regīna Razuma, Madara Botmane, Juris Kalniņš, Katrīna Pasternaka, Edgars Samītis, Dainis Grūbe un citi. Vienā no lomām dzirdama arī Linda Leen. Savukārt 23 dziesmas iedziedājis meiteņu trio “Limonāde”.

Filma skatāma kinoteātros visā Latvijā jau no 14.oktobra.

Īpašie seansi ar režisores ievadu un jautājumu un atbilžu sesiju pēc filmas notiks 14.oktobrī Talsos, 17.oktobrī Valmierā. Savukārt Rīgā Signi Baumani varēs satikt 15.oktobrī un 26.oktobrī Kino Bize, kā arī 18.oktobrī un 26.oktobrī Kino Citadele.

Filma ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu.

Leave a Comment