Slavenais čehu – franču rakstnieks devās mūžībā. Vārda meistaram bija 94 gadi

Bēdīgās ziņas satricināja kultūras pasauli. Mūžībā aizgājis slavenais čehu-franču rakstnieks. Nākamgad viņš būtu svinējis savu 95. gadadienu, taču liktenis lēma citādi. Šodien vēlamies godināt kulta prozaiķa piemiņu un pastāstīt par viņu nedaudz vairāk.

Milāns Kundera

Milānu Kunderu sauc par čehu un franču rakstnieku, lai gan viņš ir dzimis Čehoslovākijā, kad tā vēl pastāvēja. Un 1975. gadā autors pārcēlās uz dzīvi Francijā. Viņš rakstīja gan čehu, gan franču valodā. Interesanti, ka saskaņā ar šo divu valodu likumiem prozaiķa uzvārds tiek izrunāts atšķirīgi: čehu valodā uzsvars krīt uz pirmo zilbi, bet franču valodā uz pēdējo.

Milāns savus pirmos dzejoļus uzrakstīja vēl būdams skolēns. Kad sākās Otrais pasaules karš, viņam bija tikai 10 gadu. Bet pat tad viņš sāka pelnīt papildus naudu kā strādnieks. Augstāko izglītību ieguvis Prāgā. Gan mācības, gan turpmākā darbība bija saistīta ar mākslu. Viņš strādāja literārajos žurnālos un mācījās pasaules literatūru vienā no Čehijas universitātēm kino nodaļā.

Lasi arī: Tavs mīlestības kods: tavs perfektais pāris, izmantojot numeroloģiju

Lasi arī: Kādas rotaslietas tev piestāv saskaņā ar tavu zvaigžņu zīmi un nesīs lielu veiksmi

Vairākus gadus rakstnieks bija iekļauts Čehoslovākijas Komunistiskajā partijā. Tomēr ļoti drīz viņš tika izslēgts no KKP par antikomunismu. Un pēc kāda laika prozaiķis atkal tika pieņemts partijā.

Turpinājums nākošajā lapā….

Leave a Comment