Tīrīt māju nāk par sliktu Vese***ai – pierādījuši zinātnieki

20 gadu pētījums ir pierādījis ievērojamu kaitējumu cilvēku Vese***ai no  tīrīšanas līdzekļiem.

Sievietēm, kas regulāri strādā ar tīrīšanas līdzekļiem, sāk samazināties plaušu funkcija. Un viņu medicīniskie rādītāji ir daudz sliktāki, salīdzinot ar vienaudzēm, kas reti izmanto ķīmisko vielu palīdzību.

To parādīja plaša mēroga pētījums, kas ilga 20 gadus un kura rezultāti tika publicēti Amerikāņu Torakālās biedrības medicīnas žurnālā “Journal breath”.

Lasīt arī: 5 zīmes, ka dzīve drīz mainīsies

Pētījums ar nosaukumu ” Plaušu funkcijas mazināšanās un elpceļu iekaisums mājas tīrīšanas un darba dēļ ” veica zinātnieki no Bergenas universitātes Norvēģijā. Divas desmitgades viņi sekoja 6,235 brīvprātīgajiem, kuru vidējais vecums bija 34 gadi.

Pētnieki arī ņēma vērā faktorus, kas varētu ietekmēt eksperimenta rezultātus, tostarp smēķēšanas vēsturi, ķermeņa masas indeksu un pat izglītību.

Tā rezultātā autori konstatēja, ka paātrināta plaušu funkcijas samazināšanās sievietēm, kas strādā ar tīrīšanas līdzekļiem, ir salīdzināma ar tādu, kas smēķē vismaz 20 gadus.

Turklāt viņām ir samazinājušies izelpotā gaisa daudzums. Piespiedu izelpas apjoma rādītāji mājsaimniecēm samazinājās par 3,6 mililitriem gadā un mājkalpotājām – 3,9 mililitrus.

Lasīt arī: Horoskopa saderība: kas sagaida jūsu pāri 2018.gadā

Ār*ti liecina, ka plaušu funkcijas samazināšanās ir saistīta ar elpošanas ceļu gļotādu kairinājumu, ko izraisa lielākā daļa ķīmisko vielu.

Laika gaitā tas izraisa nemainīgas izmaiņas organismā, līdz astmai un citām slimībām.

Tādējādi pētījums parādīja, ka astma biežāk sastopama sievietēm, kuras tīrījušas mājās (12,3%) vai darbā (13,7%), salīdzinot ar tiem, kuri regulāri netīra (9,6%).

– jau sen ir dokumentēta ietekme darbam ar ķimikālijām un astmu, bet mūsu pētījums nebija informēti par ilgtermiņa ietekmi no ķīmiskajiem komponentiem, elpošanas sistēmas un Vese***as kopumā , – saka pētniecības vadītājs Sesils Sveins, Starptautiskās Vese***as Universitātes centra MD profesors. – Mēs esam pārliecināti, ka šādas ķīmiskās vielas var nopietni bojāt un var paātrināt plaušu funkcijas samazināšanos, kas rodas ar vecumu.

Interesanti, ka pētījums arī parādīja, ka vīriešiem, kas tīra mājās vai darbā, salīdzinājumā ar sievietēm, šādas spēcīgas pārmaiņas nav.

Tas nozīmē, ka piespiedu izelpa saglabājas apmēram tādā pašā līmenī (kas, starp citu, vēlreiz pierāda, ka sievietēm ir vājāks un jutīgāks organisms).

Tomēr fakts, ka kontroles grupā (tajā skaitā cilvēki, kuri reti veica tīrīšanu) bija iekļauta neliela sieviešu skaita daļa, liekot zinātniekiem turpināt pētniecību, bet ar lielāku skaitu brīvprātīgo. Kā raksta autori, kontroles grupas cilvēki var “veidot ievēlētu sociāli ekonomisko grupu”.

– Bet, ka tā var būt, mūsu pētījumi rāda diezgan būtisku kaitējumu Vese***ai visiem tīrīšanas līdzekļiem, – saka viens no projekta autoriem, profesors Sveins. – Ļoti bieži visas šīs tīrīšanas ķimikālijas vienkārši nav vajadzīgas, mikrošķiedru audumi un ūdens ir vairāk nekā pietiekami .

Viņš arī piebilda, ka sabiedrības Vese***as aizsardzības amatpersonām vajadzētu stingri reglamentēt tīrīšanas līdzekļus un mudināt ražotājus attīstīt drošu ķīmiju. Cik vien iespējams, protams.

Lasīt arī: Mīlestības horoskops: 26.februāris – 4.marts – romantiski sapņi piepildīsies

Starp citu, nedaudz agrāk Gruzijas universitātes zinātnieki veica līdzīgu pētījumu, viņi pārbaudīja tīrīšanas ietekmi uz cilvēka imūnsistēmu. Un atklāja ka tīrīšanas laikā imūnsistēma ir pakļauta agresīvai patogēnu ietekmei, kas rodas putekļu un netīrumu daļiņās.

Tos slaukot, nonāk gaisā un nonāk uz cilvēka ādas un elpošanas trakta. Turklāt: zinātnieki uzskata, ka pārāk biežas mājokļa tīrīšanas dēļ pat var attīstīties depresija.

“Lai iztīrītu dzīvokli, jums nevajadzētu vairāk kā vienu reizi nedēļā, un pietiekoši vispārīgi reizi 3-4 mēnešos ” – ārsti dalījās savā viedoklī.

 

Avots: kompravda.eu

Gunta Graudiņa

Leave a Comment