Tūjas sakņojas viegli. Padomi, kā pavairot pašam un ietaupīt naudu par stādiem

Kā pavairot tūjas ar spraudeņiem? JURIS

Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas pētniece Dzintra Knape atbild: “Lai iegūtu pēcnācējus, kas būtu identiski mātesaugiem, tūju šķirnes pavairo veģetatīvi ar spraudeņiem. Vislabākais laiks spraudeņu griešanai ir agrs pavasaris (pirms pumpuru plaukšanas) vai jūnija beigas, jūlija sākums, kad jaunie dzinumi vairs nav jēli, bet ir nobrieduši.

Dzinumus vispirms nogriež un tālāk sadala spraudeņos, noplēšot tā, lai pie pamatnes būtu slaida divgadīgās koksnes pēdiņa. Vēlamais spraudeņu garums 8–15 cm. Nevajag tos sagatavot pārāk īsus vai garus, citādi neturēsies substrātā un sliktāk sakņosies. Sprauž ieslīpi, aptuveni 1 cm dziļi. Labākai apsakņošanai spraudeņus var mērcēt, piemēram, Schultz Garden augšanas stimulatorā, taču skujkoki samērā labi apsakņojas arī bez tā. Pavasarī var apsakņot siltumnīcā, bet vasarā – lecektī vai dobē kāda krūma pavēnī, kūdras un smilšu vai vermikulīta maisījumā (1:1). Tūju spraudeņi jāsargā no izžūšanas. Karstā laikā tos vairākkārt rasina katru dienu. Lai uzturētu ilgāk mitrumu, augus ieteicams nosegt ar plēvi (tos regulāri vēdina). Spraudeņi apsakņojas aptuveni sešos mēnešos. Rudenī pirms sala augus nosedz ar skujkoku zariem. Nākamajā gadā spraudeņus var piķēt pavairošanas dobē.

Lasi arī: Sieviešu Horo***ps: kā likt vīrietim atvērt maku

Sugas, piemēram, Korejas tūju (Thuja koraiensis), Rietumu tūju (Thuja occidentalis) bieži pavairo ar sēklām. Sēklas nogatavojas oktobrī – čiekuriņus vāc, kad tie nedaudz pavērušies un sēklas sāk birt. Pirms sēšanas sēklas divus mēnešus jāstratificē. Tas nozīmē, ka martā jāveic aukstā stratifikācija: sēklas liek mitrā sfagnu kūdrā kaprona zeķē un tur +4…+5 °C temperatūrā (stratificējamais materiāls nedrīkst iežūt, tas regulāri jāsamitrina). Pēc tam sēklas izsēj dobē.

Avots:

Leave a Comment