Zlidnis: Rudens nenozīmē, ka jāaizmirst par sportu un veselīgu uzturu

Veselīgs uzturs un sporta aktivitātes daudzu ikdienā rudenī paliek aizvien retāki. Tā ir samērā klasiska un daļēji arī saprotama pieeja, taču nebūt ne pareiza, jo pastāv dažādi, vienkārši risinājumi, lai uzturētu sevi formā un uzlabotu savu veselību, arī iestājoties vēsākam laikam, norāda BENU Aptiekas pieaicinātais eksperts, viens no CrossFit pamatlicējiem Latvijā Kaspars Zlidnis.

Vasarā vairums no mums vēlas būt formā un vairāk vai mazāk seko līdzi sporta aktivitāšu īpatsvaram ikdienā, taču rudenī mēs par to sākam piemirst. Vēsāki laika apstākļi rosina vēlmi vairāk laika pavadīt telpās, un vasarā ierasto pastaigu vai citu ārpus telpu aktivitāšu vietā mēs izvēlamies vakarus pavadīt dīvānā.

Pavasaros pilnas sporta zāles

K. Zlidnis atzīst, ka tendence ir pozitīva, netrūkst cilvēku, kuri arī vēsākā laikā neiztiek bez sportiskām aktivitātēm savā ikdienā, taču daudzi vēl joprojām domā, ka par sava ķermeņa veselību ir jādomā, tikai tuvojoties pludmales sezonai.

Pavasarī sporta zāles ir apmeklētāju pārpilnas un ļoti daudzi steidzas “uzdzīt” formu visos iespējamajos veidos. Vasarā mēs daudz laika pavadām brīvā dabā un arī sportojam nesalīdzināmi vairāk un biežāk nekā rudenī vai ziemā, taču nav tā, ka nebūtu iespējams pavisam vienkārši uzturēt sevi labā fiziskā formā arī vēsajā gada laikā, norāda K. Zlidnis.

Arī rudenī varam sportot ārā

K. Zlidnis uzsver, ka rudens vēl joprojām ir piemērots laiks sportiskām aktivitātēm āra apstākļos. Ātra pastaiga vai lēns skrējiens 40 minūšu garumā 3 reizes nedēļā palīdz nostiprināt sirdi, uzņemt vairāk skābekli, aktivizēt As**sriti un vielmaiņu, kā arī atbrīvoties no liekiem kilogramiem. Turklāt mērena kustība nomierina arī nervu sistēmu un uzlabo miega kvalitāti.

Kā sevi uzturēt formā telpās

Protams, iestājoties aukstākam laikam, vēlams sportot telpās, tai skaitā arī mājas apstākļos, izpildot apļveida lokanības, stiepšanās un nostiprinošus vingrojumus mugurai, vēderam, kājām un pleciem, pildot tos vairākos piegājienos pa 10-15 reizēm ar 1 minūtes atpūtas pauzi starp vingrojumiem. Varam taisīt pietupienus, noliekšanos, kāju vai plecu celšanu guļus pozīcijā uz muguras vai plecu un kāju celšanu, guļot uz vēdera. Ieteicams stāvēt balstā guļus pozīcijā uz elkoņiem jeb plankā! Aukstajā laikā gan līdzās sportiskām aktivitātēm K. Zlidnis aicina atcerēties arī par to, ka ķiploki, dzērvenes, ingvers un citrons ir labākie mūsu imunitātes un labas pašsajūtas nodrošinātāji rudens un ziemas sezonā.

Pārbaudi savu ķermeni

Tāpat arī K. Zlidnis iesaka neaizmirst par ķermeņa sastāva pārbaudēm, kas, tās regulāri veicot, ļauj precīzi sekot līdzi pozitīvām vai negatīvām izmaiņām mūsu ķermenī un atbilstoši pielāgot uzturu un sportisko aktivitāšu daudzumu.

Šādas ķermeņa sastāva pārbaudes ir pieejamas gandrīz 20 BENU Aptiekās . To veic pieredzējuši veselīga dzīvesveida speciālisti, izmantojot atbilstošu tehniku, kas ļauj noteikt detalizētus cilvēka ķermeņa sastāva rādītājus – svaru, ķermeņa masas indeksu (ķermeņa masas un auguma samērs), ķermeņa tauku masas procentuālo attiecību pret ķermeņa kopējo masu, ūdens procentuālo saturu ķermenī, ķermeņa muskuļu masu, kaulu masu, ķermeņa bioloģisko vecumu un viscerālo tauku daudzumu. Balstoties uz pārbaudes rezultātiem, ikviens var saņemt tieši sev piemērotus veselīga dzīvesveida ieteikumus. Pārbaudi aicināti veikt jebkura vecuma vīrieši un sievietes. Pārbaudi nedrīkst veikt grūtnieces, kā arī cilvēki, kuriem uzstādīti sirds stimulatori. Pēc pārbaudes tiek sagatavots un izsniegts ķermeņa sastāva pārbaudes rezultātu apkopojums un individuālas uztura un fiziskās slodzes rekomendācijas, kā arī ieteicamais uztura bagātinātāju saraksts. Pieteikties pārbaudēm iespējams BENU Aptiekas mājaslapā www.benu.lv, izvēloties sev piemērotu vietu un laiku.

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 70 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Leave a Comment