Uzņem vairāk sarkanā
Nevienam nav tev jāatgādina par svarīgajiem zaļumiem un dārzeņiem, bet kā ar sarkaniem, apaļiem augļiem – īpaši tomātiem? Tomāti ir bagāti ar likopēnu, antioksidantu kopumu, kurš samazina risku saslimt ar vēzi, sirds un asinsvadu slimībām un makulas deģenerāciju. Nesen pierādītie pētījumi publicēti žurnālā Neiroloģija iesaka lietot daudz tomātus, jo augsts likopēna līmenis asinīs samazina insulta risku. Tika pētīti vairāk nekā 1000 vīriešu vecumā no 46 līdz 55 un tika atklāts, ka tiem, kuriem tika konstatēts augstāks likopēna līmenis bija 55% mazāka iespēja saslimt ar insultu. Interesantā kārtā ķermenim ir vieglāk uzņemt likopēno no pagatavotiem tomātiem (īpaši no tiem, kuri gatavoti ar mazāku daudzumu eļļas vai tauku) nekā no svaigiem tomātiem.
Mikro izmaiņas: Ēd klāt tomātus visam, kur tas ir iespējams. Sameklē dažādas receptes kā interesanti pagatavot tomātus, īpaši šobrīd, izmēģini tomātu biezzupu!