8 mīti par nervu sistēmu, kas kaitē jūsu Vese***ai

Vai zinājāt, ka aptuveni 20% iedzīvotāju ir nervu sistēmas traucējumi, sākot no nopietniem garīgiem traucējumiem līdz problēmām ar aizkaitināmību, bezmiegu un depresiju. Daži cilvēki cieš no migrēnas. Kāds nevar pārvarēt vāju gribasspēku. Un kādu vēl moka bērnības traumu sekas. Tajā pašā laikā cilvēki turpina ticēt maldiem, kas liek samierināties ar savām problēmām, kavējot vizītes pie ārsta. Mēs ierosinām apspriest, kā patiesībā darbojas nervu sistēma un kādas pastāvīgās leģendas pastāv, kuras zinātne jau sen ir atspēkojusi.

Mīts 1. Cilvēks veido savu raksturu

Atcerēsimies neirofizioloģijas kursu: galvenās cilvēka rakstura iezīmes ir noteiktas līdz 4 gadu vecumam. Temperamenta veids, ekstraversija, jūtīgums, emocionāla uzbudināmība, domāšanas ātrums – tās visas ir iedzimtas centrālās nervu sistēmas īpašības, kas ir atkarīgas no iekšējiem fizioloģiskiem procesiem. Smadzeņu garozas priekšējā daiva ir atbildīga par mērķtiecību. Un, ja tajā tiek traucēta As**srite, cilvēkam būs problēmas ar koncentrēšanos, plānošanu un gribas centieniem. Ir arī centri, kas ir atbildīgi par neatkarību, autoritārismu vai smiekliem. Un ar elektroencefalogrammas palīdzību jūs parasti varat izsekot smadzeņu darbības ritmam: alfa vai beta. Pirmā tipa cilvēki būs klasiski “dedzīgi” ar labu atmiņu, stabilu psihi un spēju viegli pielāgoties pārmaiņām. Savukārt otrais tips saņems iedzimtu neuzmanību un pastiprinātu trauksmi. Izrādās, ka raksturs veidojas jau dzemdē.

Mīts 2. Visas Sli**bas izraisa nervi

Ja tā būtu taisnība, tad cilvēki, kas dzīvo labi paēduši un pārtikuši, nekad neslimotu. Vai arī iedomājieties sliktos laikapstākļus, kuru laikā māja brūk, koku zari lūzt. Vai iznīcināšanas iemesls slēpjas spēcīgajā vējā, nevis konstrukciju trauslumā un neuzticamībā? Tāpat ir ar cilvēka ķermeni stresa situācijā. Nervu spriedze mūs nostāda sarežģītos apstākļos, izvirza pārmērīgas prasības mūsu ķermenim, velk visus spēkus. Vesels cilvēks viegli izturēs pārbaudi. Bet, ja organismā ir problēmas – slēptas hroniskas Sli**bas, infekcijas, patoloģijas –, protams, tās izpaudīsies, pat, ja iepriekš nav traucējušas.

Mīts 3. Smadzeņu neironi neatjaunojas

Kurš gan nav dzirdējis šausmu stāstus, ka nervu šūnas mirst uz visiem laikiem. Atšķirībā no citiem ķermeņa audiem, kuriem ir augsta reģenerācijas spēja. Tomēr zinātnieki atspēkoja šo teoriju, pierādot, ka neiroģenēze notiek visiem zīdītājiem. Tas ir jaunu neironu ģenerēšanas process no cilmes šūnām. Ne tikai nervu sistēma ir plastiska un viena šūna var uzņemties desmit darbu, izrādījās, ka aktīvi tiek aizstāti mirušie neironi. Stress un alkohols ietekmē ne tik daudz smadzenes, cik neirotransmiterus – ķīmiskās vielas, kas veic impulsu pārraidi.

Mīts 4. Slinkums ir tikai attaisnojums

Ja veiksies, jūsu ķermenis radīs pietiekami daudz enerģijas, ko var izmantot lietderīgi. Tomēr atceries, ka līdztekus izdzīvošanas un pēcnācēju dzimstības instinktam cilvēkam ir nepieciešamība jebkādā veidā taupīt resursus, meklēt vieglākos veidus, kā saglabāt vitalitāti. Šī izlīdzināšana ir nepieciešama ķermenim, jo ​​tas tērē daudz enerģijas, lai uzturētu iekšējo homeostāzi. Tie ir elpošana, gremošana, muskuļu kontrakcijas, nervu impulsu pārraide. Slinkums ir sava veida ķermeņa aizsargmehānisms. Bet, ja tas pārsniedz normu, pievērsiet uzmanību Vese***ai. Cīņa ar iekaisumiem un infekcijām, hemoglobīna trūkums asinīs, hormonālie traucējumi – tas viss ir milzīgs izdevumu postenis, kas jāsedz

Mīts 5. Depresija var attīstīties tikai dzīves krīzes periodā.

Cilvēki ir pieraduši domāt, ka depresija rodas tikai sarežģītos dzīves apstākļos. Piemēram, tuvinieku zaudēšana, šķiršanās, bērna piedzimšana, briesmīga diagnoze. Tomēr šī Sli**ba var parādīties no nulles, kad, šķiet, nekas neparedzēja nepatikšanas. Tas ir tāpēc, ka depresija ir simptoms, nevis galvenais cēlonis. Slēptas hroniskas Sli**bas, vāja imunitāte, iedzimts serotonīna deficīts, niecīgs audzējs hipotalāmā vai neirotransmitera trūkums ir īstie faktori, kas vājina nervu sistēmu un noved pie depresijas.

Lasi arī: Kad es uzzināju, ka vīra māsa iegādājās dzīvokli jaunceltnē, man uzreiz tas likās aizdomīgi

Mīts 6. Lai atmestu smēķēšanu, jums ir nepieciešams nostiprināt gribasspēku.

Runa nav par gribu, bet par ķīmiju. Zinātnieki ir pierādījuši, ka tikai tie cilvēki, kuru nervu sistēmai ir augstas adaptācijas spējas, viegli šķiras no sliktiem ieradumiem. Tas ir, aptuveni 30% smago smēķētāju sākotnēji zaudē. Viņu CNS tādu resursu nav. Smēķēšanas procesā cigaretes sastāvdaļas kļūst par svarīgu ķermeņa bioķīmisko reakciju sastāvdaļu. Tas ir tāpēc, ka smēķētāja ķermenis pats vairs neražo nikotīnu un citas skābes. Lai atteiktos no slikta ieraduma un pārietu uz “pašpietiekamību”, jums nav vajadzīga griba. Jums ir vajadzīgas vielas, kas stimulē smadzenes, līdz pat antidepresantiem.

Mīts 7. Atvaļinājums palīdzēs izārstēt hronisku nogurumu.

Parasti cilvēka ķermenim vajadzētu atjaunot savus resursus nakts miega laikā. Diemžēl praksē viss nav tik gludi. Tūkstošiem cilvēku mostas ar pastāvīgu noguruma sajūtu, aizkaitināmību, bezspēku, kas nepāriet pat pēc garās nedēļas nogales. Ko darīt? Ār*ti iesaka pārbaudīt vairogdziedzeri. 40% gadījumu neveiksmes tās darbā izraisa nomāktu stāvokli, emocionālus sabrukumus, ādas problēmas, lieko svaru un apkārtējās pasaules uztveri. Ja ar vairogdziedzeri viss ir kārtībā, taisa virsnieru dziedzeru ultraskaņu, pārbauda hormonu un leikocītu līmeni asinīs. Mēs to nepamanām, bet mūsu ķermenis signalizē par problēmām, un jūs neatpūšaties.

Mīts 8. Lai uzturētu nervu sistēmu, lietojiet zāles nervu ārstēšanai.

Vairumā gadījumu galvassāpes, depresija un citas neiroloģiskas problēmas ir ķermeņa fizioloģijas pārkāpumu rezultāts gausu infekciju fona apstākļos. Trīs no pieciem pacientiem, kuri vēršas pie ārstiem, sūdzoties par nerviem, konstatē problēmas ar asinīm un mugurkaulu. Dažreiz iemesls ir gremošanas sistēmas Sli**bas, nepareizs uzturs un ekoloģija. Tāpēc jums ir jāārstē visaptveroši, nevis ar punktveida tabletēm, kas vienkārši novērš sāpīgus simptomus.

Mēs ceram, ka esam izglābuši jūs no bīstamiem maldiem un iedvesmojuši labāk parūpēties par sevi. Lai jūsu nervu sistēma ir vesela!

Leave a Comment