Dienvidkurzemē nereti malkas kompensāciju pieprasa bez čeka.

Atsaucoties uz Dienvidkurzemes rajona pašvaldības iedzīvotājiem, kuriem māju apsildīšanai ziemā nācies izmantot malku un citu kurināmo, pašvaldība saņēmusi ļoti daudzu cilvēku iesniegumus. 98% pieteikumu ir par malku bez maksājuma dokumentiem. Novembrī pašvaldība klātienē izmaksās kompensācijas tiem cilvēkiem, kuriem nav pieejami bankas konti. Šie maksājumi palīdzēs kompensēt piekļuves trūkumu finanšu pakalpojumiem, ar ko saskaras daudzi cilvēki. Neraugoties uz dažām grūtībām, pašvaldība atbalsta piešķiršanā iet uz priekšu raiti. Taču seko jauni jauninājumi, tāpēc pašvaldība nav pārliecināta, vai viss tiks izdarīts pareizi.

Dienvidkurzemes reģiona pašvaldības administratīvās nodaļas vadītāja Madara Lagzdiņa skaidroja, ka gandrīz 200 no 7300 iesniegumiem nav izskatīti. Lielākoties cilvēki pēc palīdzības par apkuri vērsušies klātienē. Mēs esam rūpīgi izskatījuši pieteikumus, kuriem nevarēja atrast juridisku pamatojumu, un tos visus noraidījām. Mēs nevaram nekavējoties pasludināt viņiem labvēlīgu spriedumu. Ir dokumenti, kas jāiesniedz, lai būtu pievienots īres līgums vai elektroenerģijas līgums.

Mēs noraidām to, ko piedāvā citi, bet galu galā viņi var atkal parādīties. Cilvēki pie manis atgriežas, sacīja Lagzdiņa. No 400 000 eiro paliek tikai 24 000 eiro, skaidroja pašvaldībā. Šie atlikušie līdzekļi ir ļoti nepieciešami, lai atbalstītu pašvaldības vitāli svarīgu darbību. Nākamo summu varēsi pieprasīt, kad iesniegsi atskaiti par oktobri. Pašvaldības pārstāve Lagzdiņa uzsvēra, ka lielākā daļa iedzīvotāju, kuri vēlējās atlīdzību, jau ir ieradušies. Ja 98% malkas vienkārši degtu bez pārbaudes, tas patiešām būtu ļoti maz. Bet 2% koksnes tika pārbaudīti un sertificēti, tāpēc tas joprojām ir diezgan mazs daudzums. Novembrī pienāk jauns atbalsta veids ar elektrību, bet rēķini vēl nav apmaksāti. Mums tur joprojām ir nulle. Lielā summa būs aizbēgusi, jo kopš pēdējā lēmuma pieņemšanas tās vērtība ir samazinājusies par vairāk nekā 50%. Tā intensitāte vēl samazināsies,» sacīja Lagzdiņa. Nīcas iedzīvotāji apkurei izmanto malku daudzos veidos.

Viena no Nīcas iedzīvotājām, kura strādā veikalā, stāstīja par savu pieredzi: “Ir malkas apkure. Kolēģus interesēja, vai var saņemt pabalstu. Visu fiksējām pa telefonu, un pēc trim nedēļām saņēmu 60 eiro kompensācija.Vismaz kāds mierinājums bija. Mūsu māja atrodas privātā mežā un mēs izmantojam daudz malkas. Pavasarī par šo labo malku no vietējiem samaksājām 600 eiro. Iepērkam arī briketes, kas maksā 400 eiro katra krava. Dunikas un Rucavas pagastu biedrības vadītāja Agija Kaunese, kura šobrīd aizvieto arī Nīkajas un Otaņku pagastu pārvaldes vadītāju, pastāstīja, ka atsevišķos laukos centrālapkures nav pat daudzdzīvokļu mājās. tāpēc cilvēki lūdz atbalstu ne tikai privātmājām. Šis 60 eiro pabalsts ir paredzēts tiem, kas dzīvo šajā rajonā. Nākamais ir par dažādiem degvielas veidiem, kas tiek izmantoti mūsu ugunsgrēku darbināšanai. Rucavā un Dunikā ir daudz pieteikumu, jo tur nav centrālās apkures. Katrā mājsaimniecībā iedzīvotāji paši rūpējas par siltumu. Dienvidkurzemē nācies cīnīties arī ar pārpratumiem interneta vidē, kas darbiniekiem radīja papildu slogu. Intensīvā zvanu līnija sniedz konsultācijas ar lielu rūpību.

Tā kā pašvaldībai publicējām numuru sociālajos tīklos, saņēmām zvanus no visas Latvijas. Ar putām uz lūpām likās, ka kaut kas nav īsti kārtībā. Zvanītājiem uzdevām jautājumu, vai īpašums atrodas Dienvidkurzemē. Telefons bija iekļauts rakstā “liepajniekiem.lv”, tad tas tika pārpublicēts rakstā “delfi.lv” vai “tvnet.lv”. Sabiedriskās attiecības reaģēja un piebilda – Izcilības rajons. Nu tagad jau labāk, bet viens otrs vēl zvana,” atcerējās Lagzdiņa. Cilvēkiem, kuriem nav bankas konta numura, skaidrā nauda tiek izsniegta kasē skaidrā naudā. Pašvaldības pārstāve stāstīja: “Mums ir nedaudz sarežģītāk, jo jāsazinās ar katru cilvēku – kad varam atnākt pēc naudas, cilvēki, kuri ir sociālā dienesta redzeslokā, ar statusu. Cilvēku ir daudz. šādi, kopā ap piecdesmit.Šis papildu svars apgrūtina kasieres.Pašvaldība saņem dāsnu ziedojumu 8 eiro par katru pieteikumu. Šos līdzekļus pašvaldība izmanto arī darbinieku motivēšanai, kuriem saistībā ar šo apkures atbalsta programmu jāstrādā papildu stundas. No 1. novembra līdz 31. maijam var pieteikties atbalstam, ja mājas apkurei izmanto elektrību.

Leave a Comment