Kafijas kults mūsdienās ir milzīgs, tai tiek tērētas lielas finanses, jo kafija ir dzēriens, ko dzeram ikdienā. Kā ietaupīt un pagatavot to pašam mājās, turklāt vel daudz baudāmāku
Šķiet, ka ir mazi prieki, kas patiesībā ir milzīgi. Viens no tiem ir rīta kafijas baudīšana. Tai nevajadzētu būt piedegušai, ne pārlieku stiprai un noteikti ne ūdeņainai. Ideālai kafijai jābūt ar bagātīgu aromātu un perfektu krāsas krēmu. Garšas papildināšanai var pievienot pienu vai cukuru, taču, ja to bauda tīru, tā jau pati par sevi ir lieliska.
Lai gan ideālas kafijas pagatavošana ne vienmēr ir vienkārša, ir kāds itāļu baristu paņēmiens, kas var uzlabot šo pieredzi. Izmēģiniet dažus vienkāršus soļus, kas noteikti padarīs jūsu kafiju un rītu daudz labāku.
Itāļu noslēpums perfektai kafijai
Ne ūdens, ne ekstrakcijas laiks – itāļu baristas vienkāršs triks intensīvākas kafijas pagatavošanai. Moka kafijas automāts, zināms arī kā itāļu kafijas kanniņa, ir iecienīts daudzu kafijas cienītāju mājās. Tomēr ir viena neliela detaļa, kas var ievērojami ietekmēt galarezultātu: kafijas pagatavošanas laikā vāciņu nevajadzētu aizvērt.
No pirmā acu uzmetiena tas var šķist kļūda, jo var rasties iespaids, ka aromāts iztvaikos. Tomēr kafijas eksperti uzskata, ka aromāta zudumi ir minimāli, savukārt ieguvumi – daudz nozīmīgāki.
Galvenais ir pareiza ekstrakcijas kontrole. Kā Sébastien Racineux un Chung-Leng Tran skaidro savā grāmatā Kafijas māksla, moka kafijas automāts sasniedz augstu temperatūru, kas var radīt rūgtas notis, ja kafija tiek pagatavota nepareizi.
Atstājot vāciņu atvērtu, var precīzi novērot, kad kafija sāk izplūst. Tas ir būtiski, jo pārāk liels karstums vai pārāk ilga ekstrakcija var negatīvi ietekmēt garšu, padarot to asu vai piedegušu. Lai iegūtu līdzsvarotu un aromātisku kafiju, jāievēro šādi soļi:
-Lietojiet zemu temperatūru. Pārāk augsts karstums paātrina ekstrakciju un var radīt nevēlamus aromātus.
-Novērojiet kafijas tecēšanu. Kad tā sāk plūst, samaziniet temperatūru, lai tā nevārītos. Ja šķidrums burbuļo vai izšļakstās, tas nozīmē, ka temperatūra ir pārāk augsta.
-Aizveriet vāciņu un noņemiet no karstuma. Tiklīdz kafija ir gandrīz pilnībā iztecējusi, aizveriet vāku un noņemiet automātu no uguns.
-Atdzesējiet pamatni zem auksta ūdens. Šis triks nekavējoties aptur ekstrakciju, novēršot kafijas pārkaršanu un saglabājot tīru, līdzsvarotu garšu.
-Pirms pasniegšanas samaisiet. Šis nelielais solis palīdz nodrošināt, ka kafija ir vienmērīgi sajaukta, radot harmoniskāku garšu katrā tasītē.
Lai gan moka kanniņas lietošana šķiet vienkārša, šo triku ievērošana var būtiski mainīt kafijas kvalitāti. To pielietojot, jūs iegūsiet vienmērīgāku kafiju, izvairoties no pārāk rūgtām vai piedegušām notīm, un baudīsiet patiesi lielisku dzērienu.
Lasi vēl: Garšīgas, gaisīgas un viegli pagatavojamas vafeles, kuras tev izdosies jau ar pirmo reizi
Kafijas kvalitātes nozīme
Tikpat svarīgi kā pareiza tehnika ir arī izmantotās kafijas kvalitāte. Labi kafijas pupiņas nodrošina sabalansētu un niansētu garšu, savukārt slikta vai piedegusi kafija var sabojāt visas pūles. Spānijā ir daudzi labi pazīstami zīmoli, kas piedāvā augstas kvalitātes kafiju ar rūpīgi kontrolētu grauzdēšanas procesu, kas palīdzēs sasniegt vislabāko rezultātu.