Ja jūs pieļāvāt tādu pašu kļūdu kā es, novietojot Ziemassvētku kaktusu šajā vietā, tad drīz tā lapas nokritīs, nekavējoties pārvietojiet to

Ainava aiz loga arvien vairāk iegrimst rudens-ziemas pelēcībā, kas nozīmē, ka tuvojas ziemassvētku kaktusa skaistākā stunda. Šī populārā istabas auga īpašnieki sāk baudīt ilgi gaidīto ziedēšanu novembra beigās. Pareizi kopjot, tas ilgst līdz februārim. Ziemassvētku kaktusa lapas glabā vairākus noslēpumus, nezinot, kuras tas vienkārši nometīs pumpurus.

Dažiem var šķist, ka Ziemassvētku kaktuss ir kaprīzs augs, un pumpuru krišana ir neparedzama traģēdija! Tomēr botāniķiem šajā jautājumā ir savs viedoklis. Izrādās, ka ziedēšanas process ir viegli kontrolējams.

Ziemassvētku kaktusa lapas: pareiza kopšana un temperatūras apstākļi

Paņemsim to secībā: kas ir Šlumbergera jeb Ziemassvētku kaktuss? Šis ir epifītisks kaktuss, kura dzimtene ir Brazīlijas, Jamaikas un Gvatemalas tropu meži. Tāpēc ziedēšana notiek ziemeļu puslodes ziemas mēnešos. Tieši tad, kad viņa dzimtenē ir vasaras kulminācija.

Šķiet, kur mēs atrodamies un kur ir ekvators? Bet telpas temperatūras režīms pilnībā atbilst tāda eksotiska auga vajadzībām, kas lieliski jūtas mājās. Jautājums ir tikai par paša Ziemassvētku kaktusa paradumiem, kas paliek nemainīgi pat tūkstošiem kilometru no mājām. Un vissvarīgākais no tiem ir veselīgs miegs.

Kad Ziemassvētku kaktuss pārziemo

Lai Ziemassvētku kaktuss ziedētu mežonīgi un ilgi, tam ir jāpieliek daudz spēka. Tam ir divi miera periodi gadā, kuru laikā tas pārvēršas par visnepretenciozāko augu, par kādu vien var sapņot. Pirmais sākas no augusta līdz oktobrim, otrais tūlīt pēc ziedēšanas – no februāra līdz martam. Otrajā laikā zieds atpūšas pēc darbības. Šajā laikā jums ir jāpārvieto Ziemassvētku kaktuss uz tumšu vietu, pilnībā jāpārtrauc barošana un jāsamazina laistīšana no 2-3 reizēm nedēļā līdz 1-2.

Lasi arī: Sakiet šos vārdus, mazgājot seju, lai atgrieztu visu ļaunumu pāridarītājam

Lasi arī: Ko likt uz Jaungada galda, neskaitot Olivjē un Siļķi kažokā, lai pārsteigtu izvēlīgos viesus ar savu kulinārijas talantu

Īpaši svarīgs ir vasaras-rudens periods, ko Ziemassvētku kaktuss uztver kā ziemu. Šajā laikā nav jābaidās no auga pārdzesēšanas, gluži pretēji, tam ir nepieciešama ievērojama temperatūras pazemināšanās līdz 12–14 grādiem un dažreiz līdz 8–10. Tāpēc mēģiniet atrast vietu prom no saules gaismas un radiatoriem. Šiem nolūkiem ir lieliski piemērota izolēta lodžija vai balkons.

Miega un nomoda grafika uzturēšana ir veiksmīga ziedēšanas sākuma atslēga. Un, kad tas sāksies, atliek tikai to saglabāt maksimāli iespējamo laiku. Un bez tā jūs nevarat iztikt, nezinot dažus vienkāršus noteikumus.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment