Kā mazgāt trikotāžas apģērbu: padomi, ko vienmēr atcerēties

Lielu daļu no mūsu garderobes aizņem trikotāžas apģērbs. Lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk, ir jāievēro zināmi šāda apģērba kopšanas noteikumi.

Krāsotu kokvilnas trikotāžas apģērbu mazgā bez vārīšanas un bez mērcēšanas. Ja izstrādājuma krāsojums nav ļoti spēcīgs, tad, lai izvairītos no krāsas maiņas, šķīdumam jāpievieno 1 ēdamkaroti etiķa esences uz spaini ūdens (krāsojuma stiprumu var pārbaudīt pirms mazgāšanas, berzējot baltu drānu ar slapju izstrādājumu). Mazgāt vēsā ūdenī. Skalošanas laikā ūdenim ieteicams pievienot nedaudz etiķa.

Kā mazgāt vilnas un pusvilnas trikotāžas izstrādājumus

Vilnas un pusvilnas trikotāžas izstrādājumus mazgā temperatūrā, kas nepārsniedz 40 – 45 °C, bagātīgās ziepju putās. Ieteicams izmantot pulveri un skaidiņas, kas iegūtas no labas kvalitātes ziepēm, un mīkstināt ūdeni ar amonjaka spirtu (3 ēdamkarotes uz 12 litriem ūdens).

Vilna dzeltē, kļūst stīva, trausla un ātrāk nodilst, ja tiek izmantota soda un ziepes ar sārmu, pat neliels sārma daudzums ir kaitīgs.

Vārošs ūdens iznīcina vilnu un bojā tās krāsojumu.

Vilnas un pusvilnas trikotāžas izstrādājumus nedrīkst mazgāt, tos spēcīgi berzējot, vērpjot, izgriežot: no tā izstrādājumi zaudē sākotnējo formu.

Lasi vēl: Vecmāmiņas paņēmiens, kā iebiedēt laputis, lai tās uzreiz pamestu dārzu

Stipri netīrus trikotāžas izstrādājumus iepriekš iemērc. Lai to izdarītu, siltā samērcētā ūdenī izšķīdina ziepes vai pulveri – 30 g uz spaini ūdens, izstrādājumus iegremdē šajā šķidrumā un atstāj uz 1 stundu (ar nelielu piesārņojumu) vai uz 3 – 4 stundām (ar lielu piesārņojumu). Pēc tam piesārņoto ūdeni nolej.

Krāsotus trikotāžas vilnas apģērbus parasti mazgā bez iepriekšējas mērcēšanas.

Blīvus trikotāžas apģērbus var mazgāt sinepju ūdens šķīdumā. Uz spaini ūdens ņem 100-150 g sausu sinepju, ievieto marles maisiņā, izšķīdina karstā ūdenī. Šo šķidrumu pēc atdzesēšanas līdz 40 – 45 °C temperatūrai izmanto mazgāšanai. Pēc mazgāšanas produktu skalo ar siltu un pēc tam ar aukstu ūdeni. Ar sinepēm var mazgāt arī krāsainus trikotāžas izstrādājumus.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment