Ķirbju kūka – 2 labākās receptes: ar iebiezinātu pienu vai apelsīnu

ķirbju kūka

Ķirbju kūka – Ķirbjiem mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas, tos var ēst svaigus, spiest sulās, konservēt un izmantot silto ēdienu pagatavošanā.

Ne velti ķirbim jau izsenis ir piedēvētas dziednieciskas īpašības, jo tie satur vitamīnus, daudz dažādas minerālvielas: karotīnus, cieti un pektīnvielas.

No ķirbja ir izmantojams absolūti viss – savs pielietojums ir gan tā ziediem un stīgām, gan mīkstumam, sēklām un pat mizai, norāda Latvijas Dabas muzejā.

Ķirbju ziedus var pievienot augļu salātiem, savukārt stīgu salātus iesaka lietot sirds un nervu mazspējas gadījumos. Kaltētus ziedus var izmantot tējas pagatavošanā, jo tā stiprina imunitāti. Ēdienam pievienotas ķirbju mizas stiprina kaulus, zobus, nagus un matus. Ķirbja viduci var izmantot muguras un sāpošo locītavu masāžai, savukārt eļļa uzlabo kaulu, locītavu un ādas stāvokli. Ķirbju sula palīdz atjaunoties kaulu locītavu skrimšļiem un dziedē locītavu iekaisumus.

 

Ķirbju kūka ar apelsīnu

Veselīgā milzu oga arī piešķir desertam skaistu krāsu – siltu un saulainu.

 

Ķirbju kūka  – sastāvdaļas

500 g ķirbja mīkstuma
100 ml apelsīnu sulas
2 olas
150 g mannas
1 apelsīns
200 g cukura
Šķipsniņa sāls
Pūdercukurs pasniegšanai

Pagatavošana

Ķirbja mīkstumu sagriež kubiņos un liek katliņā.

Pievieno sāli, cukuru un apelsīna sulu.

Sautē uz nelielas uguns, pastāvīgi maisot, kamēr cukurs izkusis, bet ķirbis kļuvis mīksts.

Tad ķirbi saspaida ar dakšiņu, noņem no uguns, pārliek bļodā un atdzesē.

Iesit olu un samaisa.

Pievieno pannas putraimus un iejauc mīkstu mīklu.

Apelsīnu rūpīgi nomazgā tekošā ūdenī, nomizo.

Miziņas pieber mīklai, rūpīgi izmaisa.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.

Cepšanas formu ieziež ar sviestu un pārkaisa ar mannu.

Mīklu ielej formā, to ieliek cepeškrāsnī un cep līdz gatavībai, aptuveni 30 minūtes.

Gatavo pīrāgu apgriež otrādi uz šķīvja, atdzesē, sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu otru recepti – ar iebiezināto pienu 

COMMENTS

Leave a Comment