Cidonijas ziemai – 7 receptes, kā šo super augu saglabāt ziemas periodam

cidonijas ziemai

Cidonijas ziemai pilnīgi noteikti vajag saglabāt un sagatavot. Cidonija ir Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu.

Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.

 

Cidonijas ziemai ar cukuru

Iztīra cidonijām sēkliņas, sagriež plānās daiviņās, saber bļodā, apber ar cukuru proporcijā 1 kg cidoniju un 1 kg cukura. Liek nostāvēties līdz rītam. No rīta vēl var pārbērt ar cukuru, līdz vakaram cidonijas sasulosies. To visu pilda burciņās, glabā vēsumā. Var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

 

Cidonijas ziemai ar medu

Augļus notīra, izgriež serdes, sadala sākās daiviņās un liek katliņā verdošā ūdeni. Vāra, kamēr tās mīkstas(ūdenim jābūt tik daudz, lai pilnībā nosegtu visas cidonijas). Tad cidonijas izkāš, 1,5 glāzes cidoniju uzlējuma liek traukā un pievieno medu (uz 500 g iztīrītu cidoniju ņem 1 kg medus), un pagatavo sīrupu. Gatavam sīrupam pievieno izkāstās cidoniju daļiņas un vāra uz lēnas uguns līdz tās kļūs caurspīdīgas.

 

Cidoniju sukādes

Cidonijas nomazgā, ja miza pārāk cieta, nomizo. Sagriež daiviņās, izņem serdes, pārkaisa ar pūdercukuru (uz 1 kg iztīrītu augļu ņem 250 g pūdercukura). Iegūto masu tur 20°C temperatūrā 16 stundas, tad nolej sulu. Iegūtajai masai pievieno 400 g ūdens.

Masu vāra līdz cidonijas kļūst mīkstas. Tad gatavo sīrupu – uz 1 kg iztīrītu augļu ņem 1 kg cukura un 800 g ūdens. Gatavo sīrupu pievieno masai un, periodiski maisot, nosmeļ putas. Kad ievārījums gatavs, to karstu lej rupjā sietā, lai notek sīrups. Iegūto cidoniju masu liek žāvēties 7-8 stundas 50 – 55°C temperatūrā.

Šajā laikā cidonijas pārklājas ar sīkiem cukura kristāliem. Sīrupu var pildīt pudelēs un uzglabāt, lai vēlāk lietotu kā dzērienu, atšķaidot ar ūdeni.

 

Cidoniju – ķirbju ievārījums

Ņem nomazgātas, iztīrītas un nomizotas cidonijas, liek katlā ar ūdeni. Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos un pievieno kopā ar cukuru. Sastāvdaļu attiecība ir 1 kg iztīrītu cidoniju, 1 kg cukura, 3 kg ķirbja. Kopējo masu vāra uz lēnas uguns apmēram 50 minūtes.

 

Cidoniju – ābolu biezenis

Ābolus un cidonijas nomizo, iztīra no serdēm, liek katru savā katliņā, aplej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra līdz kļūst mīksti. Iegūto masu izberž caur sietu, liek uz uguns un uzvāra.

Ņem 600 g iegūtā cidoniju biezeņa, tam pievieno 400 g ābolu biezeņa, visu samaisa, katlam uzliek vāku un vāra 5-7 minūtes. Pēc tam uzber 70 – 900 g cukura (atkarībā no cidoniju skābuma) un uzvāra līdz gatavībai. Iegūtajai masai jābūt krēmveidīgai.

Lasi arī: 40 vērtīgākie pašmāju produkti, pēc kuriem no jums muks sirdsslimības, infekcijas un citas kaites

 

Cidonijas ziemai – Cidoniju salāti

Ņem nomazgātas, nomizotas un iztīrītas cidonijas un sarīvē. Tieši tikpat lielu daudzumu (gramos) pierīvē klāt svaigus burkānus un ābolus.

Iegūto masu sajauc ar olīveļļu pēc garšas un pievieno sāli. Atstāj uz 20 minūtēm iestāvēties. Šādi salāti lieliski papildina zivju ēdienus.

 

Cidoniju sēklu uzlējums pret klepu

Cidoniju sēklas žāvē temperatūrā, kas nepārsniedz 50°C. Gatavas lietošanai tās ir tad, kad pārklājas ar baltu plēvīti.

Lai iegūtu uzlējumu, ņem 1 tējkaroti izžāvētu cidoniju sēklu, aplej ar glāzi tikko vārīta ūdens un trauku periodiski sakrata. Atdzesētu dzērienu izdzer dienas laikā, sadalot to 3 daļās – no rīta, pusdienlaikā un vakarā. Uzlējums jāizlieto tās pašas dienas laikā, kad tas pagatavots.

 

Izlasi arī: Cidonijas – dziednieks, kas palīdz pat pret daudzām kaitēm: receptes! SPIED ŠEIT, lai iepazītos ar rakstu!

COMMENTS

Leave a Comment