Kutelīgais temats – nieze dzimumorgānos sievietēm – 9 lietas, kas jāzina!

Intīmā Vese***a un ar to saistītie jautājumi daudzām sievietēm joprojām šķiet tabu tēmā. Nereti dāmām pat ginekologam ir bail atklāt, ka, jā, ir parādījusies nieze, diskomforts un neparasti izdalījumi. 

Taču statistika rāda, ka šādai kautrībai nav pamata – visā pasaulē ar maksts infekcijām vismaz vienu reizi dzīvē sastopas vairāk nekā 60–80 procenti sieviešu! Tas nozīmē, ka nieze dzimumorgānos sievietēm ne tikai nav nekas unikāls, bet patiesībā kaut kas, par ko katrai sievietei būtu savs vārds sakāms. Tāpēc šoreiz – par 9 lietām un jautājumiem, kas saistīti ar intīmo veselību!

1. Trīs biežāk izplatītās maksts infekcijas ir bakteriālā vaginoze, vaginālā kandidoze jeb piena sēne un trihomoniāze

Visas šīs infekcijas rodas tad, ja tām ir labvēlīgi apstākļi maksts mikroflorā. Tāpat visām šīm infekcijām ir līdzīgi simptomi – nieze dzimumorgānos sievietēm, sāpīgi dzimumakti, neparasti izdalījumi, kam var būt specifiska zivju smaka, dedzinoša sajūta dzimumorgānos u.tml.

Lasi arī: Baltie ziedi jeb piena sēne sievietēm, kas sagādā problēmas

2. Trihomoniāze var izplatīties dzimumceļā

Bieži mainot partnerus un piekopjot nedrošu dzimumdzīvi, pastāv risks inficēties ar šo bakteriālo infekciju. Vīriešiem nekādu simptomu var arī nebūt, taču tad, ja ir konstatēta šī infekcija, ārstēties nepieciešams abiem. Tāpat trihomoniāzes izraisītājs var kādu brīdi izdzīvot ārpus cilvēka ķermeņa, tādēļ nekad nevajadzētu lietot citas personas apakšveļu un kopīgu dvieli.

3. Pareiza higiēna ir viens no svarīgākajiem profilaktiskajiem aspektiem

Pareiza higiēna nenozīmē tikai regulāru mazgāšanos. Svarīgi ir arī izmantot intīmo mazgāšanās līdzekli, kam ir pareizs pH līmenis. Ir bijuši gadījumi, kad nieze dzimumorgānos sievietēm mazinās vai pavisam pazūd pēc pāriešanas uz pareizu mazgāšanās līdzekli. Tāpat nav ieteicams ikdienā lietot biksīšu ieliktnīšus – tie patur visu mitrumu dzimumorgānu tuvumā un ir piemērota vieta, kur vairoties nelabvēlīgajām baktērijām. Arī intīmo dezodorantu lietošana būtu jāatstāj īpašiem dzīves gadījumiem.

4. Pareizs apģērbs var veicināt veselīgu maksts mikrofloru

Kā it viss cilvēka ķermenis, arī dzimumorgānu apvidus ļoti priecājas, ja tam ļauj tērpties brīvā apģērbā no dabiskiem materiāliem, piemēram, kokvilnas. Nieze dzimumorgānos sievietēm nereti rodas arī no tā, ka tiek nēsāta sintētiska veļa, kas neļauj ādai elpot un tādējādi rada nelabvēlīgajām baktērijām tīkamu vidi. Ieteicams izvairīties no apspīlēta un pieguloša apģērba, priekšroku dodot brīvai kokvilnai vai linam.

5. Nepatīkamas izjūtas dzimumdzīves laikā var būt tieši saistītas ar maksts infekcijām

Ne vienmēr dzimumdzīve sagādā tikai prieku un baudu. Sievietēm, biežāk nekā gribētos to atzīt, tā sagādā arī diskomfortu un nepatīkamas sajūtas. Diemžēl daudzas sievietes ar to pat ir samierinājušās, uzskatot, ka tās ir viņu organisma īpatnības, ka dedzinoša sajūta dzimumorgānos nav nekas neparasts un tur neko nevar līdzēt. Patiesībā viens no biežākajiem diskomforta cēloņiem ir tieši maksts infekcijas. Ja maksts mikroflorā dominē nelabvēlīgās baktērijas, gļotāda būs sausa, būs jūtama sūrstēšana un dedzināšana, arī izdalījumi neveidos pareizo mitruma līmeni patīkamam dzimumaktam, tādēļ ir ļoti svarīgi regulāri pārbaudīt savu maksts mikrofloras stāvokli. Iespējams, problēmu atrisināt var pavisam vienkārši.

6. Maksts infekcijām ir tendence dzīves laikā atkārtoties

Nieze dzimumorgānos sievietēm, ko izraisa maksts infekcijas, nav grūti izārstējama. Nereti arī pumpas uz dzimumorgāniem sievietei un dedzinoša sajūta dzimumorgānos ir saistīta tieši ar maksts infekcijām. Vairāk nekā pusei no sievietēm, kas saskārušās ar maksts infekcijām, tās dzīves laikā atkārtojas. To veicina gan dzīvesveida un higiēnas īpatnības, kas ietekmē iespēju saskarties ar šīm infekcijām, gan arī organisma īpatnības.

7. Arī uzturs ietekmē maksts mikrofloras labsajūtu

Sēnītēm un nelabvēlīgām baktērijām ļoti patīk cukurs. Dažādos rūpnieciski sagatavotos ēdienos cukura līmenis būs daudz augstāks nekā mājās gatavotās alternatīvās. Tāpat, ja ēdienkartē trūkst augļu un dārzeņu, tas ietekmēs kopējo imūnsistēmas darbību, paverot durvis nelabvēlīgo baktēriju augšanai.

8. Maksts vide ir skāba, tas nodrošina pareizu mikrofloras līdzsvaru

Maksts pH līmenis ir izteikti skābs. Šādā skābā vidē nelabvēlīgās baktērijas iet bojā. Ja parādās nieze dzimumorgānos sievietēm, viens no iespējamajiem cēloņiem var būt pH līmeņa izmaiņas. Arī dedzinoša sajūta dzimumorgānos var liecināt par to, ka ir mainījies pH līmenis.

Lasi arī: Baltie ziedi jeb piena sēne sievietēm, kas sagādā problēmas

9. Ir iespējams uzlabot maksts mikrofloru, lietojot laktobaktēriju preparātus

Ir zināms, kuri labvēlīgo baktēriju veidi nodrošina pareizu un veselīgu vidi. Situācijās, kad ir ietekmēta maksts mikroflora un nepieciešams strauji to atjaunot, laktobaktēriju preparāti ir ātrs veids, kā to izdarīt. Tas var būt svarīgi pēc dažādu infekciju ārstēšanas un antibiotiku lietošanas. Viens no šādiem preparātiem ir Ecocillin. Tas satur efektīvus un pārbaudītus laktobaktēriju celmus, kas īsā laikā spēj uzlabot maksts mikrofloru un atjaunot līdzsvaru. Pozitīvs efekts jūtams jau pēc pirmās lietošanas nakts.

Ja arī jūs nomāc kāds ar maksts veselību saistīts jautājums (nieze dzimumorgānos sievietēm, pumpas uz dzimumorgāniem sievietei, dedzinoša sajūta dzimumorgānos, izdalījumi, specifiska zivju smaka u.tml.), konsultējieties ar savu ginekologu – maksts infekcijas ir plaši izplatīta problēma, ko var viegli izārstēt.

Lai uzlabotu maksts mikrofloras stāvokli, lietojiet arī laktobaktēriju preparātus.
Vairāk lasiet vietnē Ecocillin.lv!

Foto: Shutterstock.com

COMMENTS

Leave a Comment