Rieksti Vese***ai: noskaidro, kuri rieksti ir visveselīgākie un kā noder uzturā

Rieksti Vese***ai
Riekstiem lielveikalos atvēlēta plaša vieta, jo rieksti Vese***ai ir ļoti noderīgi!  Te dabūjami gan lazdu rieksti, mandeles un zemesrieksti, gan eksotiskākie ciedru, pekanrieksti un daudzi citi.

Tie nopērkami gan neapstrādāti, gan sālīti, karamelizēti un iestrādāti dažādas garšas apvalkos. Pavisam esot aptuveni 40 riekstu veidu. Kuri no tiem ir ne tikai kārums, bet arī pozitīvi ietekmē veselību?

 

Uztura speciāliste INGA ŠIRINA:

Visi rieksti pēc savas uzturvērtības ir ļoti līdzīgi, tomēr var atrast kādas svarīgas atšķirības. Piemēram, lazdu rieksti un mandeles ir bagāts dabiskā E vitamīna avots. Apēdot 50 g lazdu riekstu, varam uzņemt organismam nepieciešamo E vitamīna dienas devu.

Vērtējot pēc kaloriju daudzuma, Brazīlijas rieksti satur divreiz mazāk kaloriju, bet toties divas reizes vairāk dzelzs nekā citi rieksti. Pistācijas ir īpaši bagātas ar kāliju. Pēc tauku kvalitatīvā sastāva zemesriekstu tauki ir mazvērtīgāki, jo satur vairāk piesātinātās taukskābes un salīdzinoši mazāk nepiesātinātās taukskābes.

Pusi no riekstu uzturvērtības veido tauki, aptuveni 20% – olbaltumvielas un 10% – balastvielas. 100 g riekstu, kas ir aptuveni saujiņa, vidēji satur ap 400 kcal, bet var sasniegt pat līdz 700 kcal, un tā ir aptuveni puse no visām dienā nepieciešamajām kalorijām. Neskatoties uz to, ka rieksti ir kalorijām ļoti bagāts produkts, arī to uzturvērtība ir augsta.

Rieksti satur nepiesātinātos jeb “labos” taukus, kuri mūsu organismā veic daudzas pozitīvas funkcijas – iebūvējas šūnu membrānu sastāvā, tādējādi stabilizējot tās un kavējot novecošanas procesus, audzēju un aterosklerozes attīstību, veido bioloģiski aktīvas vielas, kas paplašina As**svadus, regulē As**srecēšanu, piedalās iekaisuma procesu novēršanā.

Rieksti ir arī viens no bagātākajiem balastvielu avotiem uzturā. Tās veicina zarnu darbību, uzlabo zarnu mikrofloru, samazina holesterīna līmeni asinīs. Tomēr riekstus nevajadzētu ēst lielos daudzumos. Tas ir veselīgs našķis, bet jālieto tikpat uzmanīgi kā citi našķi.

Lasi arī: Āboli, rieksti, kakao un citi “sirds vitamīni”, ko iesaka ārstes sirds Vese***ai

Un jāpatur prātā – pie veselīgiem našķiem nepieder eļļā apcepti, karamelizēti vai sālīti riekstiņi. Šis apstrādes veids palielina kaloriju daudzumu, turklāt apstrādes procesā zūd arī daļa vitamīnu. Rieksti var izraisīt arī uztura alerģijas, tāpēc ar to lietošanu nevajadzētu aizrauties mātēm, kas savus mazuļus baro ar krūti, kā arī maziem bērniem, kuriem ir tendence uz alerģiskām reakcijām.

Tālāk – par riekstiem, kurus kā veselīgākos minēja uztura speciāliste.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment