Rotko centrā pieci jauni izstāžu projekti

Piektdien, 28.oktobrī, plkst.16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāti pieci jauni, spilgti un izteiksmīgi izstāžu projekti, kuri tumšajos rudens un ziemas mēnešos spēs remdēt ikvienu pēc krāsām un gaismas izslāpušo apmeklētāju.

Rotko centra sarūpētie atšķirīgie izstāžu projekti iezīmē Austrumeiropas kultūras telpai kopīgās norises laikmetīgajā mākslā. Savdabīgs ir Ukrainas mākslinieka Koļas Novikova projekts – retrospektīva, kas paver talantīgā un dumpinieciskā mākslinieka dzīves un daiļrades lappuses. Tajās vērojama spēcīga folkloras klātbūtne, kā ar dziļas zināšanas par senajām kultūrām un mītiem.

Misticisms un kultūrvēstures nospiedumi laikmetīgā izpausmē caur minimālismu pieejā materiālam burtiski izgaismojas poļu mākslinieka Jaroslava Perško izstādē “Titāni dejo”. Autors eksperimentē ar gaistošām neona gaismām. Viņa mākslas matērija dinamiski cirkulē cauruļveida gaismas ķermeņos un atgādina pulsējošas As**is, kas tiek asociētas ar dzīvību un radošo enerģiju. Projektu kūrē poļu mākslas kritiķe un kuratore Eulālija Domanovsa.

Otrs poļu kuratores projekts ir vienpadsmit mākslinieku domkopa par “Jauno garīgumu”, kas raisa pārdomas par sakrālu pieredžu nozīmi radošā praksē, ar tām saprotot personiskus un intīmus pārdzīvojumus un mūsos apslēpto iekšējo spēku. Šajā skatījumā uz garīgumu būtisku lomu spēlē maņas un psihogarīgi vingrinājumi. Cilvēka ķermenis tiek uztverts kā trauks, kas pilns ar iekšējām garīgām nojēgām, un kā gara radošās jaudas izpausme.

Izstāžu sezonu kuplina igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa personālizstāde “Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē”. Mākslinieks meklē “atbildes” uz cilvēces mūžīgajiem jautājumiem par to, kas gaidāms viņpus šīszemes esības sliekšņa, un apkopo savas pārdomas par Nā*es neizbēgamību.

Citi sajūtu tvērumi rodami Alekseja Naumova personālizstādē “Toponīmi”, ierindojot krāsu un košumu starp raksturlielumiem, kas ir klātesoši ikkatrā Alekseja Naumova darbā, neatkarīgi no plašās ģeogrāfijas un konkrētās vietas, kur mākslinieks pabijis un gleznojis savā iecienītajā alla prima tehniskajā pieejā.

Jaunajiem projektiem līdzās vēl joprojām skatāma Starptautiskā glezniecības simpozija “Mark Rothko 2022” desmit dalībnieku grupas izstāde.

Jaunā izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 2023.gada 19.februārim.

Izstādes notiek ar Daugavpils pilsētas domes atbalstu un tiek producētas ar REACT-EU finansējumu Pand***jas krīzes seku mazināšanai.

Leave a Comment