Turpinošā konflikta dēļ daudzviet Ukrainā atslēgta elektrība.

Vairāku Ukrainas reģionu iedzīvotāji sestdien palika bez elektrības, jo Krievijas uzbrukumos daļēji tika iznīcināta energoapgādes infrastruktūra. Irāna beidzot atzinusi, ka uzbrukumos Ukrainā izmantoti Irānā ražotie Krievijas bezpilota lidaparāti. Tikmēr frontē vissmagākās kaujas notiek Ukrainas austrumos.

Kijevai un septiņiem valsts reģioniem šodien nācās daļēji atslēgt elektrību, lai nepārslogotu elektrotīklus, kurus nopietni sabojājuši Krievijas sistemātiskie uzbrukumi Ukrainas energoapgādes infrastruktūrai. Ukrainas valdība apgalvo, ka streikos tika bojāts ievērojams skaits energoapgādes objektu. Aizvadītajā diennaktī Krievija turpināja nerimstošos uzbrukumus kritiskajai infrastruktūrai un civilajiem objektiem – reģistrētas sešas raķetes un 21 gaisa trieciens, kā arī vairāk nekā 60 uzbrukumi ar reaktīvo un smago artilēriju.

17 Eiropas Savienības dalībvalstis uz Ukrainu nosūtījušas 500 ģeneratorus, lai palīdzētu nodrošināt valsti ar elektrību un siltumu, paziņoja Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju ģenerāldirektorāts. Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone šonedēļ vizītes laikā Kijevā solīja, ka bloks strādās, lai palīdzētu Ukrainas enerģētikas sektoram. Irāna beidzot atzinusi, ka ir pārdevusi Krievijai bezpilota lidaparātus, kas izmantoti streikos pret Ukrainas enerģētikas un apkures infrastruktūru. Ar šādu paziņojumu sestdien nāca klajā Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirabdolakjans. Dažas rietumvalstis apsūdz Irānu par Krievijas atbalstīšanu karā Ukrainā, apgalvojot, ka Irāna nodrošina Krieviju ar bezpilota lidaparātiem un raķetēm. Apsūdzības par raķetēm ir nepamatotas. Apgalvojumi par bezpilota lidaparātiem ir patiesi, jo mums ir daži mēneši pirms kara Ukrainā, mēs piegādājām Krievijai ierobežotu skaitu bezpilota lidaparātu,” sacīja Irānas ārlietu ministrs.

Ja Ukrainai ir pierādījumi, ka Krievija Ukrainā izmantojusi Irānas dronus, mēs to darītu. patīk to redzēt. Ja būs pierādījumi, ka Krievija karā pret Ukrainu izmantoja Irānas bezpilota lidaparātus, mums tas nebūs vienaldzīgi. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs vakar paziņoja, ka likvidēti 600 iebrucēji no Krievijas. Tādējādi kopējais Ukrainā nogalināto Krievijas karavīru skaits šobrīd sasniedzis 75 000. Ukraina savus zaudējumus karā slēpj.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis paziņojis, ka šobrīd frontē pie Doņeckas apgabala Bahmutas un Soledaras pilsētām notiek smagākās kaujas. Mēs stāvam stingri, turamies pie savas pozīcijas. Doņeckas apgabalā Krievijas armija jau ir iztērējusi vairāk dzīvību un vairāk munīcijas nekā abos Čečenijas karos kopā. Bet visa Krievijas zaudējumu apmērs tiek slēpts no Krievijas sabiedrības. Viņi joprojām melo par mobilizāciju, apgalvojot, ka tā it kā ir pabeigta. Bet patiesībā viņi turpina vākt cilvēkus Krievijas reģionos un mūsu okupētajās teritorijās, lai sūtītu viņus nāvē,» sacīja Zeļenskis.

Ukrainas prezidents pateicās ASV un Nīderlandei par papildu militāro palīdzību, ko tās sniegušas Ukrainai. ASV paziņojušas, ka piešķirs Ukrainai 45 T-72 tankus, kas tiks iegādāti no Čehijas. Papildus tiks nodrošināti 250 vieglo bruņutransportieri, 40 bruņutransportieri un vairāk nekā tūkstotis kamikadze bezpilota lidaparātu. Šī dāsnā palīdzības pakete palīdzēs uzlabot daudzu cilvēku dzīvi. Nīderlande militārajai palīdzībai Ukrainai piešķīrusi vēl 120 miljonus eiro. Daļa no šīs naudas tiks izlietota 45 pilnīgi jaunu un pilnībā atjaunotu tanku T-72 iegādei no Čehijas. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs atzinīgi novērtēja šo palīdzību kā soli ceļā uz “labā uzvaru pār ļauno”.

Leave a Comment