Ukraiņu bēgļi no Latvijas dodas atpakaļ uz savu dzimteni, daļa tomēr pieņem lēmumu vēlreiz pamest Ukrainu

Bēgļi, kas Latvijā ieradās no Ukrainas, izvēlas atgriezties mājās. Lai gan atbildīgo amatpersonu rīcībā nav precīzu datu par bēgļu kustību no Latvijas uz Ukrainu un atpakaļ, par bēgļu skaita nelielo samazināšanos var spriest pēc plūsmas bēgļu atbalsta centrā Rīgā un izmaksātās palīdzības apjoma.

Ukrainiete Irina Balkovenko kopā ar dēlu Artjomu, deviņus mēnešus veco mazuli Arinu un mammu ieradās Latvijā šī gada 6. martā. Tikai pusotru nedēļu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Krimas iedzīvotāji atrodas uz bada sliekšņa. Ģimenei tik tikko pietika laika, lai dzīvotu Latvijā, pirms nācās aizbraukt.

Arina Jūrmalā nosvinēja savu pirmo dzimšanas dienu, un 30. septembrī no viņas atvadījās visi, kas tur bija, un devās savās gaitās, līdz oktobra sākumā sasniedza Odesu. Tūlīt es jums parādīšu, ko es daru. Es atnesu bērniem karsto boršču. Hei, paskaties. Uguns ārā sniedz siltumu, gatavojot boršču, palīdzot man baudīt gardu maltīti. Visur ir tumsa, un es nevaru pagatavot ēdienu nekur citur, kur ir karsts. Kamīns nav īpaši piemērots ēdiena gatavošanai, taču tam ir silts mirdzums.

Vieta, kur uguns deg spoži. Irina atgriezās Ukrainā, jo viņai pietrūka vīra un bija bažas par ziemas izmaksām Latvijā. Neturēšu noslēpumā, mums ir sava privātmāja. Pienākot apkures sezonai Latvijā, nezināju, ko sagaidīt, jo cenas varēja stipri atšķirties. Saprotu, ka vajadzēs kaut kur ņemt naudu, lai segtu komunālos maksājumus. Pat ja mums nav piekļuves gāzei, mēs joprojām varam sildīt savu māju, izmantojot ģeneratoru. Šis dzinējs tiek darbināts ar benzīnu.

Nesenā bēgle no Odesas Katerina Golovačova uz Odesu devās pavisam nesen. Sākumā viņa domāja, ka pēc mēneša atgriezīsies arī viņas sešgadīgais dēls un sievietes māte. Viņa vēlējās, lai viņas dēls varētu apmeklēt skolu un satikt tēvu. Taču situācija saasinājās, un sieviete otrdienas vakarā atgriezās Rīgā. Pilsēta ir tumsā. Strāva ir pilnībā pazudusi. Sapratu, ka plāni drīzumā atgriezties netiks realizēti. Pastāv liela iespēja, ka mums šeit būs jāpaliek visu ziemu. Ziemā nebūs ne ūdens, ne siltuma, ne gaismas. Katerina skaidro šo faktu. Daudzi viņas paziņas atgriezās Odesā, bet tagad vēlas atgriezties. “Mana draudzene atgriezās, un tagad viņa sēž daudzstāvu ēkas 24. stāvā ar diviem maziem bērniem, un viņa fiziski nevar tikt lejā, lai izietu. Lifts nedarbojas, un viņa ir viena ar diviem bērniem. ir grūti nēsāt visas lietas, bērnus. Arī citas valstis izmaksāja pabalstus šaurākai cilvēku grupai, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sagatavotie dati.

Daudzus gadus cilvēki nav domājuši pamest dzimteni. Taču dzimtene viņus pievelk. Bieži vien atgriešanās iemesls ir tas, ka, aizbraucot uz dzimteni, viņi saprot, ka viņiem vairs nav īsti mājas, kur palikt. Rīgas atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem vadītājs Pēteris Grūbe stāsta, ka šobrīd viņi katru dienu satiekot aptuveni 750 līdz 800 ukraiņu iedzīvotāju. Kopš vasaras gandrīz par divām trešdaļām samazinājies to cilvēku skaits, kuri saņēmuši pabalstus Rīgā kā bēgļi no Ukrainas. Arī citas valstis izmaksāja pabalstus šaurākai cilvēku grupai, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sagatavotie dati. Daudzus gadus cilvēki nav domājuši pamest dzimteni.

Taču dzimtene viņus pievelk. Bieži vien atgriešanās iemesls ir tas, ka, aizbraucot uz dzimteni, viņi saprot, ka viņiem vairs nav īsti mājas, kur palikt. Pasauli ir satriekušas bumbas. Siltuma nav, elektrības nav, tāpēc ziemu bez ne viena, ne otra būs ļoti grūti izdzīvot. Cilvēki arī atgriežas mājās. Cilvēki atradīs vietu, kur pārziemot, meklējot siltu vietu atpūtai. Lai arī nākotni prognozēt nevaram, ap ziemu un nākamo gadu Latvijā valda liela neskaidrība. Šobrīd valsts atbalsts bēgļu izmitināšanai un ēdināšanai ilgs līdz šī gada beigām.

Nav pārliecības par nākotni. Tas varētu būt labs iemesls aiziešanai. Atbalstot bēgļus, Linda Jākobsone-Gavala uzsver, cik svarīgi ir nodrošināt viņiem drošību ziemas mēnešos. Mēs redzam, ka tas kļūst par ierastu parādību. Līdz jaunajam gadam palikuši tikai daži īsi mēneši. Tikmēr, atgriežoties Ukrainā, odesiete Irina vēl nav izlēmusi, vai viņai būs jāatgriežas Latvijā. Tas vēl nav izlemts.

Leave a Comment