Vecuma starpība starp vīrieti un sievieti: kas ir normāli un kāpēc vecāki vīrieši meklē jaunākas?

Attiecības ar lielu vecuma starpību nekādā ziņā nav jauna parādība, taču mūsdienu sabiedrībā daudzi cilvēki pret to izturas ar aizspriedumiem.

Tajā pašā laikā tas, kā mēs iztēlojamies un definējam “ideālās attiecības”, strauji mainās, un tas ir jāizprot un jāievēro.

Lūk, ko eksperti saka par vecuma starpību starp vīrieti un sievieti, kādas ir attiecību nianses partneriem ar ievērojamu vecuma starpību.

Ideālā vecuma starpība ģimenes dibināšanai

Runājot par vīrieša un sievietes attiecībām, ir svarīgi ņemt vērā to evolucionāro funkciju – cilvēces turpināšanos. No šī viedokļa raugoties, zemapziņā partnera meklēšanā tam tiek piešķirta uzmanība.

Tāpēc nav pārsteidzoši, ka vīrieši parasti dod priekšroku sievietēm reproduktīvā vecumā.

Kā norāda evolucionārie psihologi, reproduktīvās spējas sievietēm un vīriešiem nav vienādas visu mūžu. Sievietes pēc menopauzes iestāšanās nespēj dzemdēt savus bērnus. Savukārt vīriešiem “nav tiešu bioloģisku ierobežojumu attiecībā uz reproduktīvajām spējām”. Tas ir pirmkārt.

Nākamais svarīgais ir tas, ka sievietes dod priekšroku vīriešiem, kuri var ieguldīt resursus bērnu audzināšanā. Tāpēc sievietes dod priekšroku saistošām, ilgtermiņa attiecībām un meklē partnerus, kuri spēj un vēlas ieguldīt viņās un viņu potenciālajās atvasēs.

Lasi vēl: Jūs novecosiet par 10 gadiem: sievietēm 40+ vajadzētu atteikties no čolkas

Līdz ar to psihologi secina, ka vecuma attiecības, ja tādas rodas, dod priekšroku scenārijam, kurā partneris vīrietis ir vecāks par sievieti. Jaunākas sievietes ir reproduktīvi spējīgākas, un vecākiem vīriešiem parasti ir vairāk resursu, ko ieguldīt ģimenē un bērnos.

Šo secinājumu apstiprina dažādi pētījumi, vidēji vīrieši dod priekšroku sievietēm, kas ir aptuveni 2,5 gadus jaunākas par viņiem, bet sievietes dod priekšroku aptuveni 3,5 gadus vecākiem partneriem.

Kādu vecuma starpību attiecībām vīrieši uzskata par pieņemamu un kādu vecuma starpību par pieņemamu uzskata sievietes?

Ja mēs jautājam, kāda vecuma starpība vīriešiem un sievietēm šķiet pieņemama, situācija mainās. Piemēram, pētījumi liecina, ka vīriešiem vidēji ir pieņemamas attiecības ar aptuveni 10 gadus jaunākām un 4,5 gadus vecākām sievietēm. Sievietes par normālām uzskata attiecības ar astoņus gadus vecākiem un piecus gadus jaunākiem vīriešiem.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment