Tagad internetā var atrast visdažādāko adžiku, ko sauc par gruzīnu. Faktiski no gruzīnu valodas ir tikai nosaukums. Īstā adžikā kinza un valriekstiem noteikti jābūt klāt. Tā ir to kombinācija ar ķiplokiem un asiem pipariem, kas rada šo unikālo garšu.
Tradicionālajai gruzīnu adžikai jābūt pikantai un asai. Ierasts pasniegt kā mērci gaļas un zivju ēdieniem, mājputnu gaļai, rīsiem, dārzeņiem. Ar adžiku tiek pārklāti arī ar gaļa, putnu gaļa un zivis, tos cepot cepeškrāsnī.
Asie pipari (mēs ņēmām zaļo) un sāls pilda dabisko konservantu lomu, kas neļauj šai applaucējošajai uzkodai sabojāties. Protams, šim nolūkam ir nepieciešams ilgstoši uzglabāt sagatavi pagrabā vai ledusskapī.
Sastāvdaļas:
- asie pipari – 500 g;
- ķiploku daiviņas – 100 g;
- valrieksti – 100 g;
- zaļumi (pētersīļi, kinza) – 400 g;
- koriandra sēklas – 1 ēdamkarote. l.;
- sāls – 3 ēd.k. l.
Lasi arī: Tamāra Globa pastāstīja, ko pēdējais vasaras mēnesis sagatavojis visām zvaigžņu zīmēm
Soli pa solim instrukcija:
- Vispirms jums ir jāsagatavojas. Adžikas gatavošana gruzīnu valodā jāveic ar gumijas cimdiem. Gatavošanas procesā neļaujiet aso piparu sulai iekļūt acīs un uz sejas ādas.
- Rūpīgi nomazgājiet asos piparus un nogrieziet astes. Sēklas nevar izņemt.
- Mēs notīrām ķiploku daiviņas.
- Pannā viegli nosusiniet valriekstus un, cik vien iespējams, nomizojiet tos no miziņas.
- Izlaidiet karstos piparus caur gaļas mašīnā. Šajā gadījumā izveidojusies liekā sula ir jānolej.
- Caur gaļas mašīnā samaļ arī koriandra sēklas, nomizotus valriekstus un ķiploka daiviņas.
- Mēs savienojam visu kopā (5. un 6. punkta rezultāts) un atkal izlaižam caur gaļas mašīnu. Ir svarīgi, lai iznākumā būtu viendabīga konsistence. Ja pieejams, šiem nolūkiem varat izmantot blenderi.
- Nomazgājiet un nosusiniet pētersīļus un kinzu, pēc tam smalki sagrieziet to ar asu nazi.
- Mēs pievienojam sasmalcinātus zaļumus mūsu pamatnei (7.punktā.). Liekam tur sāli un visu kārtīgi sajaucam savā starpā.
- Tvertni ar adžiku pārklājam un atstājam ievilkties 3 dienas. Ik pa laikam to vajag apmaisīt, lai sāls labāk izšķīst.
- Mēs sapildām adžiku tīrās stikla burkās un aizvākojam.
Adžārijas adžikas variants
Kā bonusu piedāvāju iespēju pagatavot adžiku adžariešu varienatā. Adžārija ir oriģināls Gruzijas reģions. Lai to sagatavotu, mums ir nepieciešams:
- asie pipari – 2 kg;
- marinēti ķiploki – 500 g;
- kinza – 500 g;
- dilles – 20 g;
- violets baziliks – 20 g;
- rupja sāls – 1 glāze;
- koriandrs – 1 ēdamkarote. l.
Recepte:
- Vispirms notīrām asos piparus no starpsienām un sēklām un nedaudz nosusinām.
- Mēs notīrām ķiplokus.
- Kinzu, dilles un violēto baziliku, nomazgā un ļauj ūdenim notecēt.
- Visas sastāvdaļas vienlaikus vairākas reizes apgriežam caur gaļas mašīnā, līdz iegūstam viendabīgu masu.
- Sastāvam varat pievienot 200 g valriekstu.
- Visu kārtīgi samaisa un liek tīrās stikla burkās.
- Pēc pagatavošanas Adžārījas adžiku pirms pasniegšanas vismaz 1 dienu vajadzētu ievilkties ledusskapī.
Esiet ārkārtīgi uzmanīgs! Abi adžikas varianti ir ļoti asi un pikanti.