Par jauno Saeimas priekšsēdētāju kļuvis Edvards Smiltēns

Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Saeimas deputāti otrdien, 1.novembrī, par parlamenta priekšsēdētāju iecēla Apvienotā saraksta (AS) deputātu Edvardu Smiltēnu.

Pēc visu 99 deputātu pilnvaru apstiprināšanas, parlamentārieši lēma par jaunā sasaukuma spīkeri. Smiltēnu šim amatam ieteica Apvienotā saraksta pārstāvis Edgars Tavars. Ievēlētā deputāte Svetlana Čuļkova (“Stabilitāte!”) Saeimas priekšsēdētāja amatam izvirzīja savas partijas līderi Alekseju Rosļikovu.

Kopumā nobalsoja 98 deputāti, bet 93 biļeteni tika uzskatīti par derīgiem. Par Smiltēnu balsoja 82 deputāti, bet pret bija 11 deputāti. Par Rosļikovu nobalsoja 11 cilvēki.

Pēc balsojuma Smiltēns Saeimas Prezidijā nomainīja pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA). Smiltēns izteica pateicību Mūrniecei par ieguldīto darbu un centību, kas izvirzījusi augstus standartus.

Viņš arī norādīja, ka šodien Saeimas ēkā atrodas Ukrainas vēstnieks Latvijā Olseksandrs Miščenko, ar kuru gan viņš, gan Mūrniece, esot tikušies. Šis simbols liecina par stingro apņemšanos starp Mūrnieci un mani – un tas liecina, ka mēs kopā atbalstīsim Ukrainu. Šī ir spēcīga un nelokāma apņemšanās, un es jums par to pateicos.

Lasi arī: Zvaigžņu prognoze 2022. gada novembrim – dažiem piepildīsies sapņi!

Jaunai Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka parlamentam, pārņemot vadību janvārī, būs jātiek galā ar daudziem nepabeigtiem darbiem. Prioritāšu sarakstā iekļauti likumprojekti, kas saistīti ar valsts aizsardzības dienesta ieviešanu. Šmiltēns pastāstīja, ka plāno veidot uz konkrētiem reģioniem orientētas deputātu grupas, kā arī uz starptautisko sadarbību vērstas grupas.

“Deputāti tiek ievēlēti no šīm jomām. Tauta vēlas redzēt deputātus, kuri atradās telpā, kad notika incidents, lai saņemtu ziņojumu par notikušo,” Smiltēns uzsvēra, ka ir arī pareizi lemt, ka ar Krieviju un Baltkrieviju kopā nedarbosies deputātu grupas. No opozīcijas sagaidām konstruktīvu darbu, no mūsu deputātiem un opozīcijas ētikas kodeksa ievērošanu.

“Nedrīkst pieļaut patvaļu, kā tas bija iepriekšējā Saeimā,” Smiltēns secināja. Viņš arī sacīja, ka Saeimas Prezidijs turpinās apspriest nepieciešamību parlamenta komisiju sēdes rīkot klātienē, kas pašlaik notiek daļēji attālināti. “Es stāvu pie tā, ka nopietnas diskusijas un lēmumi jāpieņem klātienē. Ja iespējams, mums vajadzētu pāriet uz 100% klātienes darba vidi.”

Foto: Reinis Inkēns, Saeima

Viņš neprognozēja, kad Saeima lems par parlamenta komisiju sastāvu, taču sacīja, ka nākamā Saeimas sēde plānota 7.novembrī par godu Saeimas simtgadei.

Saeimas priekšsēdētājs ir augstākā valsts amatpersona, kas pārstāv Saeimu, vada Saeimas sēdes, nodrošina kārtību Saeimas sesiju laikā un gādā, lai sēde noritētu atbilstoši Saeimas kārtības rullim. Saeimas priekšsēdētājs vada Saeimas Prezidija sēdes un sesijas, kas veltītas atbildēm uz deputātu jautājumiem, kurās Saeimas deputāti uzdod jautājumus Ministru prezidentam, Ministru kabineta deputātiem vai Valsts prezidentam. par jautājumiem, kas ietilpst to attiecīgajās kompetences jomās. Latvijas Republikas Satversmē noteiktajos gadījumos Valsts prezidenta pienākumus uz laiku uzņemas Saeimas priekšsēdētājs. Ja prezidents neatrodas valstī, atkāpjas no amata, tiek atsaukts vai mirst, viceprezidents kļūst par prezidentu. Padomes pienākums ir koordinēt vienotu valsts politiku nacionālās drošības jautājumos, ko īsteno augstākās valsts institūcijas un amatpersonas.

Saeimas spīkers, arī ir 1991.gada barikāžu dalībnieka memoriāla valdes priekšsēdētājs, un ir iesaistīts daudz diplomātiskajā darbā. Saeimas priekšsēdētāja ik gadu aicina uz tikšanos ar Saeimas deputātiem diplomātiskā korpusa pārstāvjus – Latvijā akreditētos ārvalstu vēstniekus un goda konsulus. Ikgadējās Latvijas Republikas ārvalstu pārstāvniecību vadītāju sanāksmes ietvaros Saeimas priekšsēdētājs un deputāti tiekas ar Latvijas diplomātiem – mūsu valsts vēstniekiem.

Saeimas priekšsēdētājs ir atbildīgs par darbu ar dažādu iestāžu un iedzīvotāju dokumentiem, iesniegumiem, vēstulēm. Saeimas priekšsēdētājs piedalās vairāku Saeimas komisiju un apakškomisiju darbā, kā arī pilda deputāta pienākumus. Saeimas priekšsēdētājs ir atbildīgs par Saeimas darbības nodrošināšanu.

Leave a Comment