Rokdarbi Tukumā tiek izstādīti un piekopti tā, lai tas nāk par labu gan māksliniekiem, gan sabiedrībai, kā arī piedaloties labdarības pasākumos.

Lietišķās mākslas studijas Durbe dalībnieki Tukumā dara daudz – ne tikai auž un darina ozolzīļu jostas, bet arī ada zeķes ukraiņu karavīriem un īpašus kokonus Latvijā priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem. Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Tukuma audēju darbnīcā tiks atklāta jauna latviešu rokdarbu izstāde. Apskatāmi pašausti Latvijas karogi, segas, šalles, šalles, cimdi, zeķes un citi amatniecības darinājumi.

Tukuma muzejā ietilpst arī Tukuma audēju darbnīca, tāpēc studijas “Durbe” vadītāja Vineta Šulca uz turieni ved Latvijas Radio, lai demonstrētu stelles, dzirksteles un citas audumu darināšanai nepieciešamās lietas. Tukuma pusē darbojas 47 audējas, kuru mūžs ir veltīts sarežģītu audumu aušanai. Ikdienā auž trīsdesmit sievietes. Lai gan audēju darbnīcas telpas ir plašas, tajā ir 40 stelles un pastaigām atstātas tikai šauras ejas. Tuvojoties Ziemassvētkiem, audējas ada īpašus kokonus un zeķītes priekšlaikus dzimušajiem bērniem.

“Tādi guļammaisi ar kapucēm. To mīkstās vilnas šķiedras ir īpaši izstrādātas, lai nomierinātu un masētu maigo ķermeņa ādu. Priekšlaicīgi dzimušiem bērniem pastāvīgi jāuztur As**srite. Starp ādu un apģērbu nedrīkst būt robežlīnijas, jo āda ir maiga un viegli sabojājama. Tukumā ir Elita Antone, vecmāte, kura strādā Bulduru Slim**cā. Viņa parasti aizved uz Slim**cu visus kokonus un mazās zeķītes. Vai nu Bērnu Slim**ca, vai Stradiņa Slim**ca, sacīja Šulta. Latvijas Pasta akcijā piedalās arī tukumnieces, kas ada zeķes Ukrainas karavīriem. Nosūtījām uz Mārupes pastu pilnu kasti ar zeķēm, un sūtām ukraiņu karavīriem. Mēs piedāvājam savu atbalstu ne tikai karavīriem, bet arī medmāsām un apkalpojošajam personālam – kam tas visvairāk nepieciešams.

Tā kā mēs saprotam, ka nav siltuma vai elektrības, mēs zinām, ka dzīve ir skarba, nepielūdzama pieredze. Jums ir daudz svētību, jo viņi stāv jums blakus šajā grūtajā dienā. Tukuma audēju darbnīcā tiks atklāta izstāde “Silts Latvijai”. Laukumā būs trīs Latvijas karogi, kurus mūsu meitenes pašas rūpīgi darinājušas. Mūsu vietējais kalējs Gints Haņeckis atvedīs skaistus, dekoratīvus karogu turētājus. Būs daudz ko priecāties – segas, šalles, cimdi. Latvijā šoziem būs silti. Gintam pie ugunskura būs kur apsēsties un sasildīt rokas, ar skaistiem svečturiem, kas palīdzēs tās iedegt. Izstāde “Silti Latvijai” Tukuma audēju darbnīcā varēs sasildīt sirdis līdz nākamā gada 21. janvārim.

Leave a Comment