Sadales tīkla iesniegtais tarifu projekts draud sadārdzināt elektrības pieslēgumu

Elektroenerģijas cenas mājsaimniecībām Latvijā varētu būt augstākās Baltijā, ja tiktu apstiprināts “Sadales tīkla” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai piedāvātais tarifu plāns, kā lēš “de facto”. Pašreizējie spēki meklē stratēģijas, lai ierobežotu straujo izaugsmi, tomēr uzņēmumam AT, kura honorāri ir piesaistīti ST, ir maza rīcības brīvība.

AT un ST ir divi no Latvijas izcilākajiem elektroenerģijas patērētājiem. Kompensācijas uzņēmumiem pērn pienākas, jo tīklos zaudētā jauda sastādīja satriecošas 450 gigavatstundas, kas atbilst 6% no Latvijas kopējā enerģijas patēriņa. Šāda apjoma iegādes izmaksas ir būtiski augušas elektroenerģijas izmaksu dēļ, tādējādi sadārdzinot operatoru cenas. Ja ST tarifu iniciatīva tiks pieņemta, ģimenes var sagaidīt pieslēguma maksas kāpumu septiņas reizes, savukārt katra kilovatstunda viņiem tiks atnesta ar nedaudz samazinātu maksu par vienu centu vai ceturtdaļu. Dzīvoklim ar vienfāzes pieslēgumu izmaksas par pārvadi un sadali 100 kilovatstundu patēriņam dubultosies.

Tajā pašā laikā privātā mājvietā ar trīsfāzu 25 ampēru pieslēgumu un 300 kilovatstundu pieprasījumu mēnesī izmaksas varētu pieaugt no septiņpadsmit līdz četrdesmit diviem eiro. Ja patēriņš būtu tūkstoš kilovatstundu un pieslēguma jauda trīsdesmit divi ampēri, kāpums būs no četrdesmit septiņiem līdz astoņdesmit četriem eiro. Lietuvā un Igaunijā vadošie pakalpojumu izplatītāji likmes paaugstina biežāk, un no 1. janvāra tiek prognozēts vēl viens kāpums. Turpretim Latvijas sadales pakalpojumi pēc tarifu ratifikācijas būs visdārgākie, ja vien Lietuvas un Igaunijas operatori tuvākajos mēnešos neizvēlēsies tarifus paaugstināt vēl augstāk.

Enerģētikas konsultants, bijušais PUK padomes loceklis Gatis Ābele brīdina, ka īpaši pārvades tarifi varētu atbaidīt industriālās investīcijas, ja tos palielinātu: “Salīdzinot ar Somiju, Baltijas valstīm, Poliju un Zviedriju, mums būs augstākie tarifi. Mēs sapņojam par investīcijām, kas greznotu Latviju, kas liecina par gaidāmajiem panākumiem. Politiķi un atbildīgās iestādes sākuši meklēt stratēģijas, kā bremzēt tarifu eskalāciju. Uz to cer arī ST izpilddirektors Sandis Jansons, kurš galvenokārt atbild par gaidāmo tarifu paaugstināšanu: “Mēs neesam apmierināti ar šo attīstību, mums nepatīk augstsprieguma tarifa struktūra un pieaugums, un tas ir. kāpēc mēs to [tarifu projekta publicēšanu] esam izdarījuši tik ātri, lai varētu to apspriest publiski.” PUK maksas izmaksu izvērtēšana var aizņemt veselu mūžību. Regulators uzdeva jautājumus par divdesmit astoņām izvietošanas vietām.

Komisijas izpilddirektors Jānis Miķelsons atzina, ka tarifa paaugstināšana elektroenerģijas sadārdzinājuma dēļ neapšaubāmi ir pamatota. , regulators var samazināt tarifu, ja aprēķinā tiek atklāti nepamatoti izdevumi. Pārvaldošā iestāde uzskata. Līdz ar to tarifs netiek aprēķināts, ņemot vērā šādus izdevumus. Ja vēlas, komersants var paturēt strādniekus, taču tarifu novērtējums vēl nav pabeigts; tiek meklēta sīkāka informācija, lai adekvāti novērtētu augstsprieguma tarifu. Regulatora pārstāvis Miķelsons paziņoja, ka ir iespējas vērtēšanai, kā arī iespējas veidot gala rezultātu. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone no Nacionālās apvienības nosauca iespējamos veidus, kā šajā laikā apslāpēt tarifu kāpumu. Sākumā elektroenerģijas izmaksas samazinājās pēc piedāvātā tarifa. Varētu izskatīt iespēju pagarināt tarifa darbības laiku, tādējādi izlīdzinot dārgās maksas.

Ministrs sola iesniegt valdībai rezolūciju, lai izpētītu konglomerātu uzkrāto zaudējumu norakstīšanu. Tas varētu atbrīvot no tarifa desmitiem miljonu eiro, taču šāda rīcība krasi apgrūtinātu abu uzņēmumu fiskālos panākumus. Tas izrādītos AT azarts, jo tas ir piesaistījis privātos investorus, kuri varētu atrast savu ticību pārbaudāmajam uzņēmumam. Tādējādi situācija “Augstsprieguma tīkliem” un “Sadales tīkliem” var nebūt vienāda, un tāpēc riski ir jāizvērtē. Jā, ir ārkārtīgi svarīgi, lai tiktu veikti dažādi uzdevumi, lai nodrošinātu veiksmīgu uzņēmuma vadību. Indriksone paziņoja, ka “Augstsprieguma tīklu” jomā gaidāms ievērojams algu bumps.

AT tarifu projektu summēšana liecina, ka personāla izmaksas pieaugs par ceturtdaļu, ejot kopsolī ar inflācijas kāpumu. Kā norādīts paktā, kas noslēgts starp arodbiedrību “Energia” un mums, tā ir mūsu izpratne. Tiek meklēti jauni darbinieki, lai palīdzētu sinhronizēt projektu un stiprināt kiberdrošību. Korporācijas valdes vadītāja Gunta Jēkabsone paziņoja, ka šobrīd notiek sarunas ar arodbiedrību. Viņa aicināja uz prasmīgiem speciālistiem un taisnīgu atalgojumu, uzsverot, ka viņi veido tautas mugurkaulu, un viņus obligāti jāpatur darbā, pildot savus pienākumus.

“Augstsprieguma tīkls” ir sarežģīta joma, kas prasa daudzus gadus ilgus pētījumus tiem, kas vēlas apgūt tā noslēpumus. Jēkabsons pieļāva, ka tarifu kāpumu daļēji varētu atvieglot elektroenerģijas izmaksu samazināšanās, bet citus tarifa aspektus būtiski mainīt nevar: “Esam ļoti piesardzīgi piegājuši tarifam, iesniedzot tarifu projektu. Esam lolojuši katru vārdu, ik pensu Tāpēc es svinīgi paziņoju, ka šis projekts ir pilnībā piemērots esošajai realitātei.

Paaugstināto tarifu slogu vēl vairāk palielina jaunu enerģijas avotu, piemēram, saules paneļu fermu, būvniecības izmaksas. Ražotāji, kas piedalās jaunajā ST tarifā, piedzīvos paātrinātu pieaugumu par 570%. Ja ražotājs iegūst piekļuvi augstsprieguma līnijai, izmaksas ievērojami samazināsies. Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis sludināja, ka atsevišķiem ar ST pieslēgtajiem ražotājiem jaunie tarifi var izmaksāt pat vairāk nekā 10% no apgrozījuma, un tas esot “ļoti būtiska ietekme”. un “diezgan būtisks apdraudējums” projektu pievilcībai un ekonomiskajam pamatojumam.

Tāpēc es dedzīgi lūdzu, lai šie divi operatori attaisnotu iemeslu dēļ cenšas sinhronizēt savu pieeju ražotājiem. Izdevumi paliek nemainīgi. Tomēr tie, kas centās pastiprināt saikni, tiecoties pēc lielāka valsts atbalsta, ir neizdevīgā situācijā. Paneļu uzstādīšanas optimālā atlīdzība četru tūkstošu eiro apmērā ir sasniedzama tikai ar 32 ampēru savienojumu. Paneļi, kuriem nav nepieciešams tik dārgs un spēcīgs savienojums. “Sadales tīkla” emisārs Jansons paziņoja, ka prasības pēc drausmīgām saitēm patiesībā ir domātas, lai mazinātu vēlmi izmantot vislielāko palīdzību un visiem, kas pēc tā alkst, pietiks spēka. Tomēr skaitļi liecina, ka rezultāts var būt pretējs. Simtiem mājokļu šogad ir izmantota uzlabota piekļuve, pateicoties paneļu uzstādīšanai, ko, iespējams, veicināja valdības palīdzības stimuli. Pēc patēriņa datiem ST secina, ka divas trešdaļas varētu bez piepūles samazināt to jaudu.

Lai gan saules paneļu atbalsta programma to aizliedz uz piecu gadu periodu, neievērošana rada parādu, kas ir jāatmaksā. Uzņēmuma vadītājs Jansons nežēlīgi paziņoja, ka būtu jāmaina sadales tīkls, jo, kaimiņam pieprasot jaunu pieslēgumu, tīkla jaudas ir aizņemtas, bet neizmantotas, līdz ar to kaimiņam jāvelk jauna līnija. Neskatoties uz viņa neapmierinātību ar pašreizējo situāciju, viņš ir gatavs rīkoties un sarunāties, lai panāktu izmaiņas. Ekonomikas ministrs pieļāva, ļaujot samazināt paneļu atbalsta saules enerģijas saņēmēju potenciālu, tāpēc ministrija šobrīd izstrādā grozījumus atbalsta programmā.

Leave a Comment