7 noteikumi, lai kļūtu laimīgi

Mums nekad dzīvē nevajadzētu kaut ko nožēlot pārlieku daudz. Tomēr pienāk brīži, kad mēs saprotam, ka ir lietas, kuras zināt būtu noderējis pāris gadus iepriekš. Varbūt mēs nonākam pie šiem secinājumiem caur personīgo izaugsmi un pieredzi, bet dažreiz mēs dodamies cauri dzīvei, pilnībā neizprotot situāciju, līdz mēs sasniedzam kritisko punktu, kurš liek mums apšaubīt, vai mēs patiesi darījām vai lolojām lietas tik labi, cik vien varējām.

Lasi arī: Kā radīt bērnā vēlmi mācīties

Cik bieži tu esi pie sevis nodomājis “kaut es to būtu zinājis ātrāk, kad biju jaunāks”? Tā ir pamācoša sajūta: ja vien mūsu “jaunākā versija” būtu apgaismotāka vai uzmanīgāka, tad tu ar situācijām un emocijām būtu ticis galā daudz ātrāk un efektīgāk vai arī vienkārši virzījies uz priekšu ar lielāku izpratni un plašāku perspektīvu par dzīvi.
Paturot to prātā, lasi septiņas svarīgas dzīves mācības, kuras mainīs tavu perspektīvu un domāšanu. Mainīs tavu dzīves pieredzi uz labu.

1. Esi tagadnē, šeit un tagad.

Mēs pārāk daudz laika izniekojam, pārdomājot pagātni vai plānojot nākotni, ka aizmirstam pieredzēt tagadni. Tagadne ir tas brīdis, kurā atrodies pašlaik. Laime var eksistēt tikai tagadnē – pagātne ir aizgājusi un nākotne vēl nav atnākusi, tāpēc tagadne ir viss, kas mums ir.

Lasi arī: Latvijas valsts simtgadē dejas izrāde “No zobena saule lēca” atgriežas nebijušā konceptā

Mūsu prātam raksturīgi skriet ar simt kilometriem stundā, un tas nozīmē, ka mēs reti esam vienkārši šeit un tagad. Pamēģini apstāties un pavērties sev apkārt, ieraugi, kas notiek tieši tagad, izproti, kur tu pašlaik atrodies vai vienkārši apzinies, ka tu elpo. Līdzko to būsi paveicis, tavs prāts sāks atvērties un novērtēt to, kas tev ir tieši tagad un tu pat sāksi just, ka laiks vairs neslīd prom no tevis.

2. Nevadi savu dzīvi pēc tā, ko pēc tavām domām tev vajadzētu vai nevajadzētu darīt.

Tas, ko no mums sagaida ģimene, un sabiedrība liek domāt, ka ir lietas, kuras jāpaveic – man būtu jāiestājas universitātē un jāiegūst grāds vai arī man nevajadzētu sekot saviem sapņiem, jo tādējādi es nenopelnīšu tikpat daudz naudas, kā strādājot šajā bezizejas biroja darbā. Mums visiem galvā riņķo sīkumaini “vajadzētu” un “nevajadzētu”, bet, kad mēs izdarām šos pieņēmumus un apgalvojamus, kam tieši mēs to veltām? No kā tieši mēs cenšamies iegūt atļauju? Un vai tas ir pieņemami? Dzīvo savu dzīvi tā, kā tu vēlies, jo tas ir vienīgais veids, kā būt laimīgam. Beidz ierobežot sevi, jo citi cilvēki no tevis to sagaida. Tā ir tava dzīve un neviena cita.

Lasi arī: Uguns elementi: Strēlnieks, Auns, Lauva

3. Nepadari lietas lielākas nekā tās ir patiesībā.

Mūsu prāti var darboties pret mums caur bailēm un priekšstatiem, kuri mums veidojas un pārņem vadību. Mēs bieži vien padarām problēmas daudz lielākas nekā tās ir patiesībā. Viss ir atkarīgs no perspektīvas. Cik gan reižu tu esi domājis, ka kaut kas ir sagājis pavisam šķērsām, bet pēc dienas, nedēļas vai mēneša izskatās pēc kaut kā pavisam niecīga un nenozīmīga, ka pat vairs par to nedomā? Tas ir tāpēc, ka tavam prātam patīk koncentrēties un uzpūst uztraukumus un problēmas, kuras patiesībā nemaz nav problēmas.

4. Biežāk stājies pretī savām bailēm.

Mums visiem ir bailes – dažas ir attaisnojamas un dažas nav – bet, lai izaugtu un no dzīves patiesi saņemtu tik daudz, cik vien iespējams, tev biežāk ir jāstājas pretī savām bailēm.

Lasi arī: Piedzīvot tīģera lēcienu – mainot domāšanu un attieksmi pret savu valsti

Atceries, ka bailes ir tikai tava prāta produkts – patiesībā tās neeksistē. Kad tu to sāksi apzināties, darīt lietas, kuras iepriekš bija biedējošas un grūtas, šķitīs daudz vieglākas. Izjūtas, kuras saņemsi no stāšanās pretī savām bailēm, būs vienas no labākajām un atalgojošajām sajūtām, kuras būsi jebkad izjutis un ar 100% garantiju, tas nekad vairs nebūs tik bailīgi, cik tavs prāts sākotnēji uzskatīja.

5. Lēni, bet droši uzvar sacīkstēs.

Kad mēs bijām jauni, mēs mēdzām tēmēt augstu, un viss bija nepieciešams uzreiz. Kad mēs sev nospraužam mērķus, mēs mēdzam ātri padoties, ja rezultāti nav redzami nekavējoties. Mūsu modernā pasaule ir pielāgojusi mūs uzskatīt, ka visu ir iespējams iegūt sekundes laikā, kas ir novedis mūs pie uzskata, ka tas pats attiecas uz mūsu sapņiem, mērķiem un ambīcijām.

Lasi arī: Bērnu dzimšanas dienas idejas

Panākumu noslēpums slēpjas mazos soļos, kuri noved pie lielām pārmaiņām. Mūsu mērķi eksistē, lai palīdzētu mums izaugt, un mēs to nespētu, ja tie tiktu īstenoti tik ātri, ka nepietiktu laika mācīties, gūt pieredzi vai just gandarījumu par paveikto. Atceries, ka sev ir jāuzstāda mazi, sasniedzami mērķi, kuri palīdzēs tev tikt tuvāk saviem sapņiem, un tu vari nešaubīties, ka esi uz pareizā ceļa, lai arī cik ilgu laiku tas aizņems.

6. Beidz pieņemt, ko domā citi cilvēki.

Mēs bieži vien izdarām milzīgus, no pirksta izzīstus pieņēmumus, ko domā citi cilvēki un vai viņi tevi par kaut ko nosoda, vai arī slikti domā par kādu no taviem nesen izteiktajiem viedokļiem.

Lasi arī: Kāda kosmētika ir pati efektīgākā?

Galvenais ir saprast, ka pasaule neriņķo ap tevi. Ikviens cīnās pats ar savām problēmām, uztraukumiem, nedrošību, un pastāv liela iespēja, ka viņi tev nemaz nepievērš tik daudz uzmanības, kā tu domā. Tāpēc beidz uztraukties un, vēl jo vairāk, beidz pieņemt, ko domā citi cilvēki. Tu nevēlētos, lai kāds pieņem, ko tu domā, tad kāpēc to darīt pret citiem?

7. Novērtē itin visu savā dzīvē

Viena no dzīves svarīgākajām mācībām ir spēja novērtēt. Jo vecāki mēs kļūstam, jo vairāk mēs novērtējam lietas savā dzīvē, tostarp cilvēkus, pieredzes, mācības, kuras esam guvuši un pat mūsu piederības. Jo ātrāk tu nostiprināsi šo ieradumu, jo labāk – pateicība un spēja novērtēt ir viena no īstas laimes sastāvdaļām. Jo ātrāk tu tiksi apgaismots un integrēsi šo vērtību savā ikdienas dzīvē, jo ātrāk spēsi dzīvot tagadnē un būsi pateicīgs par to, kas tavu dzīvi padara labu un nav svarīgi cik maza ir tā lieta, kuru novērtē.

Tāpēc, lai tā būtu duša, kurā ieej ik rītu, daba tev apkārt, tavs mājdzīvnieks, tas cilvēks, ar kuru vari parunāt par jebko, ēdiens tavā ledusskapī – novērtē to visu un sāc apzināties pārpilnību, kura patiesībā ir tavā dzīvē.

Tas pārveidos visu tavu dzīvi un nostiprinās pozitīvu skatījumu, kurš ir nepieciešams, lai dzīvotu laimīgu un veselīgu dzīvi – tavs vecākais TU tev vēl pateiksies.

Avots: dzivei.lv

Leave a Comment