Vīrusu izraisīto slimību izplatība pieaug. Mediķi aicina slimos bērnus atstāt mājās, lai bērnudārzā un skolā nesaslimtu citi bērni.

BKUS pieņemšanas iestādēs katru dienu ierodas pieci līdz seši zīdaiņi, kur pēc pārbaužu veikšanas viņi ātri atklāj elpceļu sincitiālo vīrusu RSV. Katru nedēļu jauns zīdainis tiek nogādāts intensīvajā terapijā, piesiets pie mehāniskā skābekļa piegādātāja. Šī vīrusa plašo klātbūtni izseko Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, un tā klātbūtne pieaug visā zemē. Pieaugušiem un daudziem jauniem cilvēkiem vīruss var būt tikai neliela kaite, piemēram, iesnas vai klepus; tomēr tas var būt īpaši bīstami zīdaiņiem. Ār*ti lūdz slimos jauniešus palikt mājās no skolas vai dienas aprūpes, jo viņi var izplatīt slimību saviem brāļiem un māsām.

Tikko divus mēnešus veca Gabriela atkal var atvilkt elpu bez palīdzības, tomēr pie viņas gultiņas stāv ventilators, uzticams pavadonis, kas viņai bieži jāapņem. Neatliekamās palīdzības komanda meiteni aizveda uz Bērnu Slim**cas svētajām zālēm. Māte Marta Ose ar skumjām atcerējās, kā tas sākās ar nožēlojamu klepu, kas ievilkās dažas dienas.

Kad jūs piedāvājat barību un zīdaiņa elpa apstājas, viņa nokrāsa pāriet uz kobalta nokrāsu, tad jūs saprotat, ka steidzami jāmeklē medicīniskā palīdzība. Mātes acis tikko bija noskatījušas rakstu par mēri. Tiek pieņemts, ka piecus gadus vecais brālis un māsa to iznesa no skolas mājas. “Zvanīju skolotājai un viņa teica – jā! Tā ir lielākā vecāku kļūda, nes slimus bērnus, puņķus, bet vecāki saka – nekas traks,” skaidroja mamma . Elpošanas sincitiālais vīruss ir pazīstama būtne. Atklājas ziemas daba.

Šis gads ir bijis savdabīgs ar pirmajiem gadījumiem, kas atklāti vasarīgajā augusta mēnesī.. Ātri braucot pa zemi. Un tas ir īpaši bīstami priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, mazuļiem ar slimu sirdi un zīdaiņiem. Neviens nav pasargāts no kaitējuma, biedējoša realitāte. Ār*ts brīdināja, ja nebūtu sapratnes un apziņas, varēja notikt traģēdija, skumji atcerējās māte. To tālāk apstiprina ārsts. Reizi nedēļā kāds jauns cilvēks, kurš cieš no šīs kaites, nonāk ICU. Katru nedēļu pacientam no ICU ir nepieciešams augstas plūsmas skābeklis vai intubācija. Šī elpceļu infekcija, ko izplata ar gaisa pilienu palīdzību, ir virulenta kaite. BKUS bērnu alergoloģe un pulmonoloģe Elīna Aleksejeva skaidro mazuļiem procesa ekstrēmākos simptomus, īpaši tiem, kas jaunāki par diviem gadiem. Vīruss izplatās ātri, padarot to ar raupju balsi, sāpošu kaklu un iesnām. Tas atstāj savu ietekmi gan uz veciem, gan nobriedušiem cilvēkiem.

Pat mazākais vienmēr nejutīs drudzi, tomēr var būt sauss, spazmatisks klepus. Trešajā un piektajā dienā tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo var rasties elpošanas traucējumu draudi. Vēders pietūkst no elpas, dzirdama sēkšana. Ja viņš padodas snaudai, tas norāda uz nepieciešamību pēc ārsta novērtējuma. Ār*ts paziņoja. Bērnu Slim**cas plaušu nodaļa ir applūdusi, jo plosās citi elpceļu vīrusi, tādējādi mazos pacientus liek izmitināt divās citās nodaļās. Mediķi aicina slimos bērnus neiet no skolas un bērnudārza, lai vīruss neizplatītos un, pats galvenais, neskartu citus.

 

Leave a Comment